Zoeken op

Zoeken op

Alles

Accountancy

Accountant, fiscalist, financieel planner of allemaal?

De meeste ondernemers maken gebruik van de diensten van een accountant. De accountant en de financieel planner zijn allebei hoogopgeleide professionals die elkaars expertise naadloos aanvullen.

De accountant, fiscalist en de financieel planner houden zich alle drie bezig met geldzaken en creëren altijd overzicht. Ze benaderen de materie echter vanuit verschillende hoeken waardoor ze ook ten opzichte van elkaar toegevoegde waarde hebben.

Accountant achter laptop

De accountant

Het eerste waaraan je waarschijnlijk denkt bij het woord accountant is ‘boekhouding’ en alles wat daarmee te maken heeft. Inderdaad heeft een accountant vaak een (financieel-administratief) controlerende functie, maar zijn werkveld en bekwaamheid gaan veel verder dan dat. Van bedrijfsstrategie tot budgettering en van de boekhouding tot financieel management.

De fiscalist

Als ondernemer heb je te maken met veel soorten belastingen, zoals de inkomsten-, omzet-, vennootschaps- en loonbelasting. Als je de zaken op fiscaal gebied goed voor elkaar hebt, profiteer je maximaal van het bedrijfsresultaat.

De financieel planner

Bij de financieel planner gaat het primair om ‘vermogen en inkomen’. Een financieel planner helpt je bij het in kaart brengen van de financiële situatie en het plannen van de financiële toekomst. Dit gebeurt door inkomen, uitgaven en vermogen met elkaar in verband te brengen en op een tijdlijn te plaatsen. Ook persoonlijke omstandigheden en belangrijke levensgebeurtenissen, zoals trouwen, kinderen krijgen en met pensioen gaan, worden hierin meegenomen.

Praktisch gezien kan de financieel planner je onder andere helpen bij:

Zakelijk én persoonlijk

Financieel planners zijn er primair op gericht om inkomen en vermogen nu én in de toekomst zo effectief en optimaal mogelijk op jouw eisen en wensen af te stemmen. Dat is een hele mond vol. In praktische zin helpen financieel planners ondernemers hun bedrijf een plaats te geven in hun leven. Dat bedrijf is immers niet alleen hun werk en hun passie, maar vertegenwoordigt vaak ook een belangrijk deel van hun -toekomstige- inkomen en vermogen.

Door hun kennis en ervaring zien financieel planners kansen -en bedreigingen!- die anderen vaak over het hoofd zien, zelfs als zij financieel bekwaam zijn. Zij prikkelen jou bijvoorbeeld om na te denken over jouw bedrijfsopvolging of wijzen je op de risico’s van de verschillen tussen fiscaal en commercieel pensioen. Zij vragen je op de man af of je je wel behaaglijk voelt als je je grenzen opzoekt voor een investering. Kortom, zij staan naast je bij financiële beslissingen die je niet alleen zakelijk, maar ook persoonlijk kunnen raken.

Toegewijd financieel team

De vakgebieden van de accountant, fiscalist en de financieel planner elkaar deels en spreken zij elkaars taal. Wil je zowel zakelijke als persoonlijke financiën optimaal inrichten, dan heb je ze dus alle drie nodig. Zo beschik je over een toegewijd financieel team, dat je op alle vlakken met raad en daad kan bijstaan. En daarmee vergroot je de kans om -eerder- te bereiken wat je wilt.

Wij zijn je graag van dienst!