Zoeken op

Zoeken op

Alles

14 oktober, 2021

136 landen akkoord met winstbelastingtarief van 15 procent

Grote multinationals worden belast waar zij actief zijn en er gaat een wereldwijd winstbelastingtarief van 15 procent gelden in tenminste 136 landen.

Dat meldt de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO), die de gesprekken over het belastingplan leidde tussen de 140 aangesloten landen. Bron: NOS

Meer artikelen
winstbelastingtarief

4 landen niet akkoord 

Alleen Kenia, Nigeria, Pakistan en Sri Lanka hebben het akkoord niet ondertekend. Belastingspecialisten zeiden eerder tegen de NOS dat het een kwestie van tijd is totdat ook zij zullen instemmen met een wereldwijd belastingtarief.

Betalen waar je actief bent

Het idee is dat grote multinationals in elk land waar zij diensten of producten aanbieden, belasting gaan betalen. Bedrijven met een wereldwijde omzet van minstens 20 miljard euro en een winstmarge van 10 procent worden met het plan voor ongeveer een kwart van de winst belast in de landen waar zij actief zijn.

Daarnaast gaat wereldwijd een minimum winstbelasting van 15 procent gelden voor bedrijven met een omzet van 750 miljoen euro of meer. Landen mogen straks ‘bijheffen’ als een multinational in een ander land onder dat minimumtarief is gebleven. Nu mag dat niet.

‘The tax devil is in the details’
In reactie op het gepresenteerde plan, laat Oxfam Novib weten dat belastingparadijzen geen verleden tijd zijn. “Deze deal historisch noemen, is hypocriet. De belastingduivel zit in de details. Door een complex web van vrijstellingen kan Amazon er alsnog makkelijk vanaf komen.”

Ook Tax Justice Network is kritisch en wil dat er verder onderhandeld wordt over het belastingplan. “Dit was een historische kans, maar de OESO is er niet in geslaagd om ook maar in de buurt te komen van de oorspronkelijke ambitie.”

De organisaties zijn het vooral oneens over de omzetdrempels in het plan. Volgens Tax Justice Network raakt het plan slechts 100 multinationals en kunnen zij alsnog winsten verschuiven, zodat zij weinig belasting betalen.

Het voorstel voor een wereldwijd belastingplan zal de komende maanden in een internationaal verdrag worden vastgelegd. Het is nog wel spannend of het lukt om het verdrag door de Amerikaanse Senaat te krijgen, omdat vooral de Republieken tegenstribbelen.

“Het is president Biden gelukt om in korte tijd een verandering teweeg te brengen in het belasten van bedrijven. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat hem dit ook gaat lukken”, zegt Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA en voorzitter van de Europese Belastingcommissie.

Vanaf 2023

Gisteren maakte belastingparadijs Ierland al bekend dat zij toch akkoord gaan met het plan voor een minimale winstbelasting van 15 procent. Momenteel heeft Ierland een winstbelastingtarief van 12,5 procent, waarmee zij techbedrijven als Google en Facebook hebben aangetrokken.

De OESO streeft ernaar dat het wereldwijde belastingtarief vanaf 2023 in werking treedt.

Bron: NOS


Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Meer artikelen