Zoeken op

Zoeken op

Alles

11 april, 2022

Dit is waarom het accountantsberoep altijd zal blijven bestaan

Lees in dit blog Erik zijn bevindingen over het veranderende accountantsberoep en waarom deze blijft bestaan.

We hebben inmiddels allemaal wel de lijstjes met uitstervende beroepen voorbij zien komen op LinkedIn. Niet bepaald iets waar je als accountant vrolijk van wordt, want deze lijstjes worden bijna altijd aangevoerd door onze mooie beroepsgroep. Als accountant, actief in de MKB-samenstelpraktijk, geef ik graag mijn visie hierop. Daarnaast roep ik jullie op om, net als ik, volop te genieten van het heden en ook van de mooie toekomst die ons vak heeft.

Werken bij Moore MTH
Foto_blog_Erik_Duijst

Digitalisering vriend of vijand?

Toen ik in 2003 bij Moore MTH begon maakten we net gebruik van een rapportgenerator, waardoor rapporten sneller opgesteld konden worden. Maar als het ging om dossiervorming voerden ordners vol met papier nog steeds de boventoon. Ook de digitale handtekening was nog nergens te bekennen. Veel correspondentie ging nog met de postbode mee in de hoop dat het aan zou komen bij onze klant of andere betrokkenen. Vroeger was alles beter……, of toch niet?!
Inmiddels leven we in het nu, zijn dossiers gedigitaliseerd, teken ik niks meer “nat” en communicatie vindt onder andere plaats via onze portal. Een erg mooie ontwikkeling als je het mij vraagt, waar wij als accountants uitstekend mee om zijn gegaan. Bovendien geeft de klant aan tevreden te zijn met deze werkwijze en zijn collega’s tevredener dan ooit. Digitalisering maakt het leven namelijk makkelijker.

Wij zijn de toekomst!

Ons beroep drijft op een aantal pijlers waarvan ik, kijkend naar het verleden, durf te stellen dat ze ons beroep toekomstbestendig maken. Twee van die pijlers zijn vertrouwen en toegevoegde waarde. Het is de rol van de accountant om, onder andere, van maatschappelijke waarde te zijn (lees: vertrouwen). Zolang dat vertrouwen er is blijven wij bestaan. Tot slot blijkt uit het verleden dat wij prima standhouden in een omgeving die verandert (lees: automatiseert). Juist dát is onze kracht. Nog nooit is het advieswerk rondom de slimme inrichting van de administratie van de klant zo hoog geweest. Zo was in 2003 niemand bezig met scan- en herkenoplossingen en is nu nog praktisch niemand bezig met blockchain. Voor alles is een tijd in dit mooie beroep.

Samen enthousiast de toekomst tegemoet

Wil jij eens horen en zien hoe wij bij Moore MTH met deze visie de toekomst enthousiast tegemoet gaan? Neem dan contact met mij, Erik Duijst, op via 033-2580330 of [email protected]. Of kom gewoon langs, dan drinken we gezellig een sterk kopje koffie op de toekomst.

Meer artikelen