Zoeken op

Zoeken op

Alles

28 september, 2021

Bankafschriften onvoldoende bewijs voor contante gift

Om contante giften van vóór 2021 te mogen aftrekken moet de donateur ze kunnen bewijzen met schriftelijke stukken. Daarbij kan hij niet volstaan met enkel bankafschriften die de contante opnames weergeven.

Meer artikelen
bankafschriften bewijs gift

Contante giften

Sinds 1 januari 2021 zijn contante giften niet meer aftrekbaar. Voor die datum moesten donateurs contante giften net zoals andere gewone giften aannemelijk kunnen maken met schriftelijke bescheiden. Zie ook: ‘Verklaring en bankafschrift bewijzen gepinde gift wel’. In een zaak voor Rechtbank Den Haag had een man in zijn aangiftes IB/PVV over de jaren 2012 en 2013 contante giften aan een universiteit opgegeven. Deze universiteit had aanvankelijk de status van algemeen nut beogende instelling (anbi). De Belastingdienst volgde dan ook de aangifte van de man. Later bleek uit een strafrechtelijk onderzoek dat de universiteit meer kwitanties uitschreef dan dat zij werkelijk ontving. De inspecteur vorderde daarom de inkomstenbelasting over de afgetrokken giften na van de donateur. De man ging vervolgens in beroep tegen de navorderingsaanslagen.

Na fraude ongeschikte kwitantie

De rechtbank legt de bewijslast dat sprake is van aftrekbare giften neer bij de donateur. De man verwijst naar de kwitanties die hij heeft overlegd. Vanwege de fraude met de kwitanties zijn deze echter niet zonder meer geschikt als bewijs. De man overlegt ook bankafschriften, maar daaruit blijkt evenmin dat de gelden ten goede zijn gekomen aan de universiteit. De rechtbank oordeelt daarom dat de navorderingsaanslagen terecht zijn opgelegd.

Wet: art. 6.39 Wet IB 2001
Bron: Rechtbank Den Haag 14 juli 2021 (gepubliceerd 14 september 2021), ECLI:NL:RBDHA:2021:9859, AWB 20/3010

Meer artikelen