Zoeken op

Zoeken op

Alles

28 juli, 2022

Succesvolle bedrijfsoverdracht: De Bebo Groep

In de ochtend van 17 december 2021 gingen de kurken van de champagneflessen. Bebo Groep, een Twents familiebedrijf opgericht in 2006 door Johan van de Beek en Frans Bolier, wordt overgenomen door de tweede generatie, met steun van investeringsmaatschappij Nobel Capital Partners.

Moore MTH begeleidde de verkopers in dit intensieve proces, samen met een externe jurist (voorheen M&A advocaat). Een proces waarin spanning en emotie soms hoog opliepen. Het proces startte in november 2020 en werd ruim een jaar later geclosed.

Bebo vloeren

Bebo is een vloerenspecialist actief in de verkoop van parket, laminaat en PVC vloeren. Bebo importeert en bewerkt haar vloeren zelf en verkoopt deze vanuit twee outlets in Vriezenveen direct aan consumenten en bedrijven. Het snelgroeiende bedrijf heeft de afgelopen jaren op basis van haar geïntegreerde business model een marktleidende positie in de Nederlandse vloerenmarkt verworven. De omzet groeide in die jaren vanuit niets tot ruim € 40 miljoen. Een enorme knap staaltje van ondernemerschap met een zeer doordachte marketingstrategie.

De kinderen van de oprichters, Kees van de Beek en Mariëlle Zwolsman, maakten reeds deel uit van de directie van Bebo. Samen met de investeringspartner Nobel gaan zij het bedrijf de komende jaren verder professionaliseren en uitbouwen.

Moore MTH was, samen met de jurist, leidend in het gehele proces. Dat startte met het inventariseren van de wensen van 1e en 2e generatie, de waardebepaling, het maken van een informatiememorandum, het zoeken en selecteren van financiële partijen, het voeren van onderhandelingen, het aanleveren van informatie, het beoordelen van de transactiestructuur en transactiedocumentatie. Maar minstens zo belangrijk is het managen van verwachtingen en emoties. En die emoties zijn er op vele momenten geweest, ook momenten waarop de 1e en 2e generatie, en ook de financiële investeerder, op het punt stonden de onderhandelingen te stoppen en weer over te gaan op ‘business as usual’. Op die momenten konden alle partijen toch weer bij elkaar gebracht worden en de stip op de horizon – de closing – worden bereikt.

Succesvol overdragen van een onderneming vraagt voorbereiding op veel onderdelen. De drie belangrijkste en wezenlijke leerpunten vanuit deze transactie zijn de volgende:

Meer artikelen