In 2021 bereikte de markt voor bedrijfsovernames een recordhoogte, zo blijkt uit lijstjes van diverse analisten. Na een ‘coronadip’ in 2020 liet de markt in 2021 een sterk herstel zien. Wel zijn er tussen de afzonderlijke sectoren, grote verschillen zichtbaar. Zo is in sectoren die hard zijn (en nog worden) geraakt door de pandemie, het aantal overnames sterk afgenomen ten opzichte van het jaar 2019. Naar verwachting blijft de overnamemarkt ook in 2022 sterk. Hoe komt dat en wat betekent dit voor jou als je verkoop overweegt?
De oorzaak van deze ‘overnamehausse’ ligt met name in de grote beschikbaarheid van goedkoop geld, als gevolg van de lage rente. Beleggers zoeken naar alternatieven om meer redendement te realiseren. Dit geld belandt bijvoorbeeld bij private-equity-huizen of bij het nieuwe fenomeen van de SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Een SPAC is een beursfonds dat is opgericht om met het geld dat bij beleggers wordt opgehaald, een onderneming te kopen. Financiële kopers beschikken daarmee over diepe zakken om overnames te kunnen doen.
Op de mkb-markt zien we hetzelfde beeld. Uit onderzoek van Brookz blijkt dat ook deze markt in 2021 definitief is hersteld. In het eerste halfjaar van 2021 bedroeg de gemiddelde EBITDA-multiple 4,85 en ook hier zijn grote verschillen zichtbaar tussen de sectoren. Een stijgende rente, als gevolg van de opgelopen inflatie, zou mogelijk een remmende factor op de markt kunnen zijn. Maar voorlopig lijkt de ECB nog niet van plan om de rente te verhogen. Kortom voor sectoren die niet hard geraakt zijn door corona staan alle signalen voor overnames ook in 2022 op groen.
Overweeg je om jouw bedrijf te verkopen en wil je weten wat jouw onderneming waard is? Of ben je benieuwd naar wat er komt kijken bij de verkoop van je onderneming? Neem contact op met corporate finance. Wij ondersteunen je graag in het verkoopproces van jouw onderneming.