Zoeken op

Zoeken op

Alles

22 april, 2021

Beheersstichting verliest ANBI-status

Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat Stichting X de ANBI-werkzaamheden feitelijk zelf moet verrichten. Na de afsplitsing van de operationele activiteiten is X niet meer degene die de werkzaamheden feitelijk verricht.

Artikelen
Beheersstichting verliest ANBI-status

Herstructuring

Stichting X is opgericht in het kader van een juridische fusie tussen twee stichtingen, die de ANBI-status hadden. X zet hun activiteiten in de gezondheids- en ouderenzorg voort. Later vindt een herstructurering plaats, waardoor de operationele activiteiten door drie bv’s worden verricht. Volgens de inspecteur fungeert X hierdoor nog slechts als een beheersstichting. In geschil is of haar ANBI-status terecht is ingetrokken. Volgens Rechtbank Den Haag is voor de ANBI-status niet voldoende is dat de zorg wordt verleend vanuit de bv’s. Voor de door X bepleite doorkijk- of groepsbenadering is geen bevestiging te vinden in de wettelijke regeling en in de parlementaire geschiedenis.

Hof Den Haag oordeelt dat X de ANBI-werkzaamheden feitelijk zelf moet verrichten. Na de afsplitsing van de operationele activiteiten is X niet meer degene die de werkzaamheden feitelijk verricht. Ambtshalve wordt vastgesteld dat de uitspraak van de rechtbank niet alle namen van de rechters bevat die deel uitmaakten van de meervoudige kamer. De zaak wordt echter met instemming van partijen niet teruggewezen. Het beroep is daarom wel gegrond, X krijgt een proceskostenvergoeding van € 534 en de inspecteur moet haar ook de griffierechten vergoeden.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Bron: Taxlive.nl

Meer artikelen