Zoeken op

Zoeken op

Alles

19 juli, 2023

Btw-regels rondom plastic wegwerpbakjes en -bekers

Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor wegwerpbekers en wegwerpbakjes die (deels) van plastic zijn gemaakt. Deze wegwerpverpakkingen mogen ondernemers niet langer gratis meegegeven. Daarnaast is er onder voorwaarden, de verplichting om een herbruikbare optie aan te bieden. Wat voor gevolgen hebben deze wijzigingen nu voor de btw?

Meer artikelen
btw-regels plastic wegwerpverpakkingen

Extra betalen voor plastic wegwerpverpakkingen

Vanaf 1 juli van dit jaar moeten klanten extra betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die gedeeltelijk of geheel van plastic zijn vervaardigd. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij hiervoor vragen, maar als richtlijn geeft de overheid volgende bedragen mee:

Verplicht vermelden op kassabon met btw

Deze kosten moet je als verkoper altijd apart op de kassabon vermelden plus daarbij btw in rekening brengen. Welk btw-tarief van toepassing is (9% of 21%) hangt af van het product dat in de verpakking zit. Het btw-tarief voor de verpakking is met andere woorden hetzelfde als het btw-tarief dat geldt voor het product dat je verkoopt. Dit betekent bijvoorbeeld in het geval van een maaltijdsalade of een wegwerpbeker met koffie er 9% btw op aangifte moet worden voldaan. Gaat het daarentegen om een wegwerpbeker met wijn of bier, dan geldt het 21% btw tarief voor alcoholhoudende dranken.

Btw-behandeling in het geval van een herbruikbaar alternatief

In bepaalde gevallen bestaat vanaf 1 juli ook de verplichting om een herbruikbare optie aan te bieden. Hierbij moet je voor de btw twee situaties onderscheiden:

  1. Het tegen vergoeding aanbieden van herbruikbare bekers en bakjes die bij inwisseling recht geven op terugbetaling van het hiervoor betaalde bedrag (statiegeld/borgsysteem). Over de aan de klant in rekening gebrachte vergoeding voor de herbruikbare verpakking is geen btw-verschuldigd.
    In dit geval is naar onze mening de goedkeuring met betrekking tot statiegeld van toepassing.
  2. Het tegen vergoeding aanbieden van herbruikbare bekers en bakjes (die niet ingewisseld kunnen worden).
    In deze omstandigheden is de levering van de herbruikbare verpakking en op zichzelf staande prestatie en belast tegen het reguliere btw-tarief van 21%.

Meer informatie?

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

Meer artikelen