Zoeken op

Zoeken op

Alles

20 december, 2021

Chaos… in control

Sacha Hollestelle is partner en gaat als accountant continu de uitdaging aan om vanuit de controle de brug te slaan naar de visie en strategie van de organisatie.

Sascha Hollestelle MSc RA
Adviseur MKB

Nieuwe realiteit

We zijn in een nieuwe realiteit beland. Het formatieproces duurde niet eerder zo lang. We leven in een tijdperk zonder Trump: zijn opvolger Biden lijkt wat tandeloos. De Glasgow klimaattop lijkt hoopvol. Zijn onze dijken hoog genoeg? Gaan we de klimaatdoelen halen? En ondertussen vinden we steeds meer iets van de ander, omdat we zo langzamerhand geen idee hebben hoe we met een serieus virus moeten omgaan. We lijken ‘out of control’.

Uitdagingen voor ondernemers

In deze realiteit heb ik niet eerder zo veel uitdagingen voor ondernemers gezien. Verdwenen omzet, besmette medewerkers. Grondstofprijzen zijn ‘sky high’. Aardgas en energie zijn zo langzamerhand onbetaalbaar, waardoor productie van bepaalde producten gewoon niet meer uit kan. We ervaren het dagelijks. Maar zijn we ‘out of control’ in deze chaos?

Nieuwe kansen

Er zijn genoeg momenten dat een gevoel van onmacht ontstaat. Niet alleen omdat omzet wegvalt, maar ook vanwege de beperkte samenwerking door een fysieke afstand tussen collega’s en klanten. En dan zie ik zoveel ondernemers die aan de slag zijn gegaan. Doen waar ze goed in zijn. Creatief. Zoekend naar nieuwe mogelijkheden in een snel veranderende wereld. We worden aangezet tot anders denken. Gaan nieuwe mogelijkheden zien. Sluiten aan bij nieuwe technologieën en zetten dit om in nieuwe kansen.

“Als deze tijd ons iets laat zien dan is dat juist in het los durven laten van processen”

Processen loslaten

In de chaos en kansen die gepakt worden lijkt een soort versnelling plaats te vinden naar nieuwe tijden. Er zijn genoeg theorieën over innovatie vanuit chaos. Ruimte welke pas gezien en benut kan worden als de waan van de dag niet in de weg zit. Het klinkt misschien vreemd uit de mond van een accountant die juist ‘Business in Control’ promoot. Maar als deze tijd ons iets laat zien, dan is het dat het goed kan zijn de grenzen van processen los te laten. Dat er een kracht loskomt om de gewilde innovatie te versnellen.

Hoe sneller we dat virus onder controle hebben hoe mooier. En in de waan van de dag gun ik iedereen de ruimte om wat chaos te laten ontstaan.

Deze blog verscheen eerder op Ondernamen.

Meer artikelen