Zoeken op

Zoeken op

Alles

19 april, 2022

Controleer inkomende facturen op btw-verleggingsregeling

Als een btw-verleggingsregeling van toepassing is, mag jouw leverancier of opdrachtnemer geen btw op de factuur vermelden. Gebeurt dit wel, dan kun je deze ten onrechte vermelde btw niet in aftrek brengen. Controleer daarom altijd goed of de btw op jouw inkomende facturen terecht is.

Meer artikelen
inkomende facturen

Btw-verleggingsregeling

Voor bepaalde branches kan een btw-verleggingsregeling van toepassing zijn, zoals voor de schoonmaakbranche of de bouwsector. Ook als je inkoopt bij een buitenlandse leverancier of dienstverlener kan de verleggingsregeling van toepassing zijn. Of bijvoorbeeld bij een levering groter dan €10.000 van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets. De leverancier of opdrachtnemer mag op de factuur dan geen btw vermelden, maar moet de btw verleggen naar de afnemer of opdrachtgever.

Btw niet verlegd?

Ontvang je een factuur mét btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Wees je er dan van bewust dat jij deze btw niet in aftrek kunt brengen. Een rechter bevestigde onlangs weer dat de Belastingdienst deze btw-aftrek mag weigeren.

Tip!
Staat op een ontvangen factuur btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Verzoek jouw leverancier of opdrachtnemer dan om een nieuwe en juiste factuur waarop de btw verlegd is.

Verhaal ten onrechte betaalde btw

Heb je een factuur betaald aan jouw leverancier of opdrachtnemer? En kom je daarna pas tot de conclusie dat een btw-verleggingsregeling gold? Verhaal de door jou ten onrechte betaalde btw dan op jouw leverancier of opdrachtnemer. Alleen als het voor hen onmogelijk of uiterst moeilijk is om de ten onrechte betaalde btw aan jou terug te betalen, kun je aan de Belastingdienst verzoeken om de btw aan jou terug te betalen.

Let op!
De Belastingdienst zal in zo’n geval alleen de btw aan jou terugbetalen als jouw leverancier of opdrachtnemer de ten onrechte gefactureerde btw ook aan de Belastingdienst heeft afgedragen. Is dat niet gebeurd, dan zal de Belastingdienst jou ook geen btw terugbetalen.

Neem contact op

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Neem contact op

Meer artikelen