Zoeken op

Zoeken op

Alles

3 maart, 2022

Heb jij al jouw cryptocurrency opgegeven?

Belastingplichtigen doen er verstandig aan om cryptovaluta (zoals bitcoins) die zij nog niet eerder in hun aangiftes hadden opgenomen, alsnog aan te geven. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de inkeerregeling. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een boete.

Meer artikelen
Cryptocurrency opgeven

Fiscus krijgt inzage

Er is een nieuwe EU-richtlijn inzake gegevensuitwisseling, waarmee de fiscus straks mag meekijken in de boekhouding van cryptobedrijven.

Box 3

In box 3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. Ook beleggingen in cryptovaluta moeten hier worden opgegeven. Je geeft hiervoor de waarde op die jouw cryptovaluta had op 1 januari.

Alsnog aangeven

Belastingplichtigen die (een deel van hun) vermogen niet hebben opgegeven, kunnen gebruikmaken van de inkeerregeling. Je geeft dan zelf aan dat je een bepaald vermogen zoals cryptovaluta – al dan niet opzettelijk – hebt verzwegen. Je moet de verschuldigde belasting uiteraard alsnog betalen, plus rente.

Boete

Geef je inkomen of vermogen aan dat je meer dan twee jaar geleden al had moeten aangeven, dan krijg je altijd een boete. De boete is wel lager, omdat je alsnog vrijwillig aangifte deed.

Let op!
Heb je vermogen in de vorm van cryptovaluta de afgelopen jaren niet opgegeven in jouw aangifte? Doe dit dan nu alsnog. Je voorkomt hiermee een hoge boete.

Hoe corrigeren?

Je kunt op jouw aangifte terugkomen zolang deze nog niet definitief vaststaat. Is dit wel het geval, dan kun je het formulier ‘Melding vrijwillige verbetering’ gebruiken.

Contact opnemen

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Neem contact op

Meer artikelen