Zoeken op

Zoeken op

Alles

28 februari, 2022

De nieuwe kleineondernemersregeling (KOR): Wat is interessant, wat is verraderlijk?

Sinds januari 2020 kennen we in Nederland de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een vrijstelling voor de btw, waar in Nederland gevestigde ondernemers met een omzet van minder dan €20.000 per jaar, gebruik van kunnen maken. Als je voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoef je geen btw meer te berekenen aan je klanten, maar kun je ook geen btw meer terugvragen over je kosten en investeringen. Ik vertel je over onze praktijkervaringen van de afgelopen twee jaar en leggen uit wat er interessant en wat verraderlijk is aan de nieuwe KOR.

drs. Teunis van den Berg
Adviseur omzetbelasting

Wat is interessant aan de KOR?

De nieuwe KOR heeft als voordeel dat deze een ruimer bereik kent dan de oude KOR. Voorheen konden alleen natuurlijke personen een beroep doen op de KOR. De nieuwe KOR is nu ook van toepassing op rechtspersonen zoals verenigingen, stichtingen en besloten vennootschappen. Verder kan de nieuwe KOR financieel voordelig zijn als jouw klanten voornamelijk particulieren zijn, of ondernemers zijn zonder recht op aftrek. Voor hen is btw normaal een kostenpost. Door gebruik te maken van de nieuwe KOR, kun je mogelijk jouw producten en diensten voor een lager bedrag aanbieden of zelfs je winstmarge vergroten. Tot slot is het ook een administratieve verlichting.

Wat is verraderlijk aan de KOR?

De nieuwe KOR is verraderlijk omdat de naam doet vermoeden dat er niet veel is veranderd ten opzichte van de oude KOR. Maar, niets is minder waar.

Maak de juiste afweging

Kortom: denk goed na voordat je besluit om de KOR toe te passen. Er liggen kansen om zonder btw te factureren en je marge te vergroten, maar er zijn ook verraderlijke risico’s. Stel jezelf daarom vooraf de volgende vragen; wat is de omvang van je btw-voorbelasting die je niet meer mag aftrekken, of loop je tegen herziening aan en wat betekent het voor je investeringsplannen? Hoe stabiel is je omzet en welke risico’s loop je wanneer je de omzetgrens overschrijdt? Kunnen je afnemers de btw nu in aftrek brengen? Het kan best lastig zijn om de btw-gevolgen te overzien als je bezig wilt zijn met ondernemen.

Wil je je aanmelden, of heb je vragen?

Aanmelden voor de KOR moet minimaal vier weken voor de start van het belastingtijdvak waarin je gebruik wilt gaan maken van de KOR. Aanmelden kan via dit formulier. De aanmeldtermijn is versoepeld voor particulieren met zonnepanelen die zich in december aanmelden: ook voor hen kan de KOR per 1 januari van het nieuwe jaar ingaan. Heb je verder nog vragen of wil je meer informatie over de KOR? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Moore MTH, of neem rechtstreeks contact op met de Adviesgroep Omzetbelasting van Moore MTH.

Neem contact op

Meer artikelen