Zoeken op

Zoeken op

Alles

21 juni, 2019

De voordelen van koersverlies

Ongeveer een jaar geleden ben ik zelf begonnen met het beleggen in aandelen op de beurs. Ik stelde dit uit omdat ik van nature risicomijdend ben. Uiteindelijk trok ik toch de stoute schoenen aan vanwege, enerzijds de lage rente op de spaarrekening en anderzijds mijn interesse in de financiële sector. Dus met het uitzicht op heel veel geld verdienen zonder al te veel inspanning, opende ik een beleggersrekening en ben ik hiermee aan de slag gegaan. Op basis van koersen in het verleden (geen garantie voor de toekomst), koersverhoudingen en verwachtingen over de branche, kocht ik een aantal aandelen en heb ik zelfs een aantal putopties geschreven.

André van ’t Hof AA RB
Adviseur MKB

Minder belasting in box 3

Dit ging best goed, tot december 2018 toen de beurs een redelijke duikeling maakte. Maar elk nadeel heeft zo zijn voordeel. Zo is door de daling van de koersen ultimo 2018 je vermogen in box 3 lager, waardoor je in de aangifte over 2019 minder belasting verschuldigd bent in box 3. Oftewel een doekje voor het bloeden.

Beleggen in de bv

Met beleggingen in de bv is er fiscaal nog meer mogelijk. Zo kun je het beursverlies op effecten namelijk nemen zodra de koers daalt, en hoef je resultaten boven de oorspronkelijke aanschafprijs pas te verantwoorden op het moment dat dit is gerealiseerd (verkoop van de aandelen). Op deze manier staan de aandelen voor een zo laag mogelijke waarde in de aangifte vennootschapsbelasting, waardoor je de belasting over de positieve koersresultaten nog niet hoeft af te dragen.
Indien gewenst, kun je in de jaarrekening ook kiezen voor een andere waardering en de effecten wel op de hogere beurswaarde waarderen. Op die manier publiceer je betere cijfers bij de Kamer van Koophandel en worden eventuele solvabiliteitsratio’s van financiers, eerder bereikt. Ondanks het fiscale genot van koersverliezen, ben ik toch blij dat de koersen inmiddels weer wat zijn hersteld.

Heb jij vragen over de (fiscale) verwerking van effecten? Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste koers, neem contact op met André van ’t Hof, adviseur MKB, e-mailadres: [email protected] of telefoonnummer: 088-2021750.

Meer artikelen