Zoeken op

Zoeken op

Alles

1 februari, 2021

Duurzaam ondernemen; voordelen en subsidiemogelijkheden

Recent werd bekend dat er in 2021 € 40 miljoen extra subsidie beschikbaar is voor mkb-bedrijven die kleinschalig energie opwekken met zonnepanelen en windturbines. Dacht jij, net als veel andere mkb’ers, toen je dit hoorde; ‘hier moet ik toch eens even naar kijken’? Ondernemers worden de komende jaren voor stevige uitdagingen gesteld op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Voor een deel van de ondernemers is de beschikbaarheid van een aantrekkelijke subsidie het vertrekpunt voor verduurzaming. Maar er zijn meer goede redenen waarom verduurzaming voor jouw onderneming interessant kan zijn.

Voordelen van duurzaam ondernemen

Er zijn steeds meer bedrijven die duurzaam gaan ondernemen en daarmee rechtstreeks een bijdrage leveren aan een beter milieu. Dat is mooi, maar wat zijn de voordelen voor het bedrijf zelf? We zetten de voordelen van een duurzame onderneming voor je op een rij.

  1. Het levert een besparing op
    Het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen of het nemen van isolerende maatregelen is een investering, maar het levert ook geld op.
  2. Het draagt bij aan omzetvergroting
    Net als de overheid kiezen steeds meer bedrijven voor duurzaam ondernemen en zij kiezen er bewust voor om zaken te doen met andere duurzame ondernemingen. Verder speel je met het duurzaam ondernemen nu al in op de toekomstige wetgeving en ben je goed voorbereid op de toekomst.
  3. Het zorgt voor een beter bedrijfsimago
    Consumenten, maar ook ondernemers vinden de duurzaamheid een belangrijk thema. Door je eigen bedrijf te verduurzamen, levert dat een positief effect voor je bedrijfsimago op.

Waar moet ik beginnen?

Het startpunt voor elke organisatie is het begrijpen wat verduurzamen inhoudt. Verder wordt de basis gevormd door steun en betrokkenheid van de ondernemer/directie, de bereidheid om te investeren in mensen en middelen en door de aanwezigheid van voldoende draagvlak in de onderneming. Vervolgens kunnen de volgende stappen worden doorlopen:

  1. Bewustwording en visievorming
  2. Nulmeting en positionering
  3. Organisatorische borging en uitvoering
  4. Meting en herijking
  5. Verantwoording en communicatie

Inzicht en concrete acties

Bij stap 2 komt vaak het inzicht dat jij als mkb-bedrijf al veel goede keuzes hebt gemaakt en dat het maar een kleine stap is om daadwerkelijk over te gaan tot concrete acties. Verder heb je vanuit de nulmeting inzicht in je top 5 grootverbruikers in bijvoorbeeld elektriciteit, gas, kilometers of kilogrammen. Op basis hiervan kun je op zoek gaan duurzamere alternatieven hiervoor, of je bijvoorbeeld focussen op arbeidspraktijk of mensenrechten. Het is maar net wat voor jouw onderneming en de belanghebbenden, de kern is. Vanuit deze nulmeting kun je een investerings- en financieringsplan maken. Eventueel beschikbare subsidies kunnen ervoor zorgen dat de investering zich eerder terugverdient, terwijl je tegelijkertijd je duurzame doelen bereikt. Dat is echt een win-win situatie.

Advies over duurzaam ondernemen en beschikbare subsidies

Wil jij weten wat jouw mogelijkheden voor duurzaam ondernemen zijn en of hier ook subsidies voor beschikbaar zijn? Wij adviseren je graag en realiseren samen met jou:

  1. Een nulmeting
  2. Inzicht in grootverbruikers en investeringsmogelijkheden
  3. Een financieringsplan met rendement en subsidiemogelijkheden

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag je duurzame doelen te bereiken.

Wil je meer weten over duurzaam ondernemen? Neem dan eens een kijkje op de site van: MVO nederland

Meer artikelen