In de wet is een gerichte vrijstelling opgenomen voor arbo-voorzieningen als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
De laatste vereiste leidt nog regelmatig tot vragen.
We zien in de praktijk dat een medewerker vaak een andere (duurdere) arbo-voorziening wil aanschaffen dan de werkgever wenst te vergoeden. Bijvoorbeeld omdat de kleur van de voorziening niet aanstaat of de medewerker een elektrische versie van de arbo-voorziening prefereert in plaats van een handmatig in te stellen arbo-voorziening.
Als duidelijk is wat de minimale eisen zijn waar de betreffende arbo-voorziening voor de betreffende medewerker aan moet voldoen en de medewerker wenst een luxere uitvoering dan is het voor de werkgever vanaf nu mogelijk om de arbo-voorziening tot het bedrag waarvoor deze minimaal voor kan worden aangeschaft vrijgesteld te vergoeden. De luxere opties kunnen dan voor eigen rekening van de medewerker zelf komen.
Heeft een medewerker vanwege zijn specifieke werkzaamheden of eigen gezondheid een ‘luxere’ arbo-voorziening nodig om (bijvoorbeeld een elektrisch verstelbaar bureau in plaats van een handmatig in te stellen bureau, omdat de medewerker regelmatig staand moet werken in verband met rugklachten) dan mag er voor de medewerker geen eigen bijdrage gevraagd worden om de arbo-voorziening nog te laten kwalificeren als vrijgestelde vergoeding/verstrekking.
Wij zijn blij met deze duidelijkheid van de Belastingdienst. Het kan er echter wel voor zorgen dat je voor medewerkers die dezelfde (thuiswerk) functie uitvoeren vanwege individuele gezondheidsklachten van de medewerker een verschillend beleid moet toepassen.
Heb je naar aanleiding van het voorgaande een andere vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met één van onze loonheffingenadviseurs van de Adviesgroep Personeel & Salaris: Jochem van den Berg. Ik sta voor jou klaar!