Zoeken op

Zoeken op

Alles

17 februari, 2022

Financieringsaanvraag: waar kijkt de bank naar?

Elke ondernemer heeft financiële middelen nodig om zijn bedrijf te runnen en te laten groeien. Voor het aanvragen van een financiering heb je meestal te maken met financiers zoals een bank, leasemaatschappij, crowdfundingsplatform of een andere financier. Deze financiers kijken vaak met een andere bril naar kansen en risico’s dan jij als ondernemer. Dit maakt een financieringsaanvraag soms lastig. Maar waar kijkt een financier nou echt naar?

Menno Cloostermans

Debt Service Cover Ratio (DSCR)

Een van de belangrijkste zaken waar een financier naar kijkt is de Debt Service Cover Ratio (DSCR). Dit is een ratio die de verhouding tussen de geprognosticeerde kasstroom en de betalingsverplichtingen aan de financier weergeeft. Bij een DSCR van 1,5 kan een onderneming bijvoorbeeld 1,5 maal de aflossings- en rentebetalingen aan de financier voldoen. Een financier zal altijd een DSCR van boven de 1 vragen om ruimte te hebben voor onverwachte situaties in de toekomst. Vaak wordt er een minimum DSCR van 1,2 of 1,3 gevraagd.

Andere zekerheden

Naast aflossingscapaciteit wordt er ook gekeken naar andere zekerheden die de onderneming kan verstrekken. Denk hierbij aan de solvabiliteit (verhouding tussen eigen vermogen en financieringen), de branche waarin het bedrijf actief is, de Debt/EBITDA-verhouding en andere zaken.

Vind jouw financiers binnen 2 minuten

Heeft jouw bedrijf ook een financieringsvraagstuk? Gebruik dan onze gratis quick-scan. Binnen 2 minuten vind je, aan de hand van 5 vragen, een overzicht van financiers die passen bij jouw situatie.

Persoonlijk advies

Elk bedrijf is anders, dus elke financieringsaanvraag ook. Heb je vragen over de financieringsmogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze adviseurs: corporate finance. Wij ondersteunen je graag in het verkoopproces van jouw onderneming.

Neem contact op

Meer artikelen