Zoeken op

Zoeken op

Alles

9 maart, 2023

Financieringsmarkt

Hoe ziet de financieringsmarkt er op dit moment uit en wat is de impact van economische onzekerheid op de financieringsmarkt? Dat bespreken we in dit artikel. Lees verder op deze pagina!

Verslag Webinar Passende financiering
Financieringsmarkt

Hoe ziet de financieringsmarkt er op dit moment uit?

Uit de financieringsmonitor van het CBS blijkt dat:

financieringsmarkt inzicht ondernemer mkb

Het landschap van financieren is de afgelopen jaren enorm veranderd. Bij zakelijke leningen tot € 250.000,- bedienen partijen als crowdfunders, vastgoedfinanciers en leasemaatschappijen nu al ruim 40% van de markt. Dit betekent dat ondernemers dus echt op zoek moeten naar alternatieven en dat valt niet mee in het oerwoud van aanbieders.

Impact economische onzekerheid op financieringsmarkt

Mede door de economische onzekerheid zijn financiers een stuk kritischer geworden bij het verstrekken van financiering. Hierdoor is het voor ondernemers steeds moeilijker om hun plannen gefinancierd te krijgen. Dit is onder meer afhankelijk van de financiële resultaten en branche van de onderneming en de gewenste financiering. Onze ervaring is dat de kans op een passende financiering wordt vergroot met een goed onderbouwd financieringsplan en benaderen van de juiste financiers. Ook voor de ondernemer is dat onmisbare informatie in zijn of haar afwegingen.

Mkb-ondernemers financieren

In de praktijk richten de grote banken zich steeds meer op grotere ondernemingen en grotere financieringen. Dit wil niet zeggen dat de kleinere ondernemingen niet gefinancierd kunnen worden, maar mede door de vele reorganisaties verloopt het financieringsproces voor kleinere financieringen (tot 1 miljoen) gestandaardiseerd. Soms verplicht via dochterbedrijven van een bank, bijv. NEW10 (ABN AMRO). Dat gaat soms opmerkelijk vloeiend, maar het past lang niet altijd.

Voor kleinere ondernemingen en overzichtelijke financieringen hebben de banken samen met de overheid Qredits opgericht. Vanwege de toegenomen onzekerheid en een hogere risicoperceptie hebben banken hun kredietvoorwaarden, zowel voor het mkb als voor het grootbedrijf in het algemeen en per sector, verder aangescherpt. Als het wel binnen de kaders van de banken past, zijn banken in de meeste gevallen nog wel de goedkoopste oplossing, zowel qua tarifering als qua handling.

Meer artikelen