Zoeken op

Zoeken op

Alles

27 juli, 2020

Fiscale gevolgen van de coronareisbeperkingen

Waar is een werknemer belast als hij gedwongen is om in het buitenland te blijven en daar te werken? Volgt de vestigingsplaats van een vennootschap haar directeur die niet terug mag reizen naar zijn woonplaats? Lees hier de tijdelijke oplossingen en ook een waarschuwing. Want na de crisis dreigen er fiscale gevaren.

mr. Erwin Morriën
Adviseur internationaal belastingrecht

Vestigingsplaats vennootschap

Waar is de vennootschap gevestigd als de directeur verplicht al maanden in een ander land verblijft? In onze praktijk kregen we met deze situatie te maken. Twee Marokkaanse directeuren mochten, op basis van de Marokkaanse coronamaatregelen, niet terug naar huis. Los van de emotionele problemen, levert dat ook fiscale vragen op. Want, verhuist hun Marokkaanse vennootschap als alle belangrijke beslissingen, de feitelijke leiding, voor langere tijd in het buitenland worden genomen? Ja, dat zou kunnen.

Thuiswerken in het buitenland

En wat zijn de gevolgen voor de inkomstenbelasting als een werknemer vast zit in een ander land dan het woonland? Dat kan heel naar uitpakken. De werkgever moet dan een salarisadministratie opzetten in dat buitenland en de werknemer moet daar aangifte inkomstenbelasting doen. Want in het internationale belastingrecht is geregeld dat het salaris van een werknemer belast is in het woonland, tenzij de werkzaamheden in een ander land worden verricht. Allemaal lastige zaken, die niet te voorzien, niet gewenst en uiterst kostbaar kunnen zijn.

Oplossing

Nederland heeft gevolg gegeven, aan de oproep van de OESO (de internationale organisatie voor samenwerking) om ervoor te zorgen dat deze problemen niet tot onnodige en ongewenste fiscale gevolgen zullen leiden. Daarvoor zijn bijvoorbeeld overeenkomsten met België en Duitsland gesloten. In relatie met andere landen zal tijdens de crisis ook coulant worden geoordeeld.

Waarschuwing

Let op; als een directeur na opheffing van de reisbeperkingen elders blijft, of als een werknemer zijn geluk in het buitenland heeft gevonden, dan kunnen de fiscale gevolgen alsnog optreden. Want dan hebben zij, volgens de Belastingdienst, een weloverwogen keuze gemaakt en zullen zij de fiscale gevolgen kennen en moeten dragen. Dit standpunt is niet keihard, maar ook niet boterzacht. Wees je er daarom van bewust dat rond het einde van de coronacrisis er fiscale gevaren kunnen dreigen!

Twijfel je over de gevolgen van de coronareisbeperkingen? Neem dan contact op met Erwin Morriën, Belastingadviseur, [email protected] of (0)88  2021734 om de situatie door te nemen.

Meer artikelen