Zoeken op

Zoeken op

Alles

22 april, 2021

Fiscale transparantie zorgstichting geldt niet voor LB

Hof Arnhem-Leeuwaarden oordeelt dat fiscale transparantie van de zorgstichting geldt voor de IB en VPB maar niet voor de LB. De zorgstichting is inhoudingsplichtig voor alle werknemers.

Meer artikelen
aanvraagtermijn doelgroepverklaring

Inhoudingsplichtig

Stichting X exploiteert een zorgbureau. X is in 2013 opgericht door A. A is tot 1 januari 2017 enig bestuurder en vervult de functies van voorzitter, secretaris en penningmeester. A is zelfstandig bevoegd namens X te handelen. Daarnaast is A ook de leidinggevende en beschikt hij over het geld van X. X heeft zes werknemers in dienst en betaalt daarnaast aan drie vermeende werknemers bedragen voor verrichte werkzaamheden. Er volgen naheffingsaanslagen LB met vergrijpboeten. Rechtbank Gelderland is het met de inspecteur eens dat X inhoudingsplichtig is.

Hof Arnhem-Leeuwarden bevestigt de uitspraak van de rechtbank. De fiscale transparantie van X voor de IB en Vpb is gebaseerd op de beschikkingsmacht van A over het vermogen van X, waardoor de resultaten van de onderneming van X aan A moeten worden toegerekend. Dit geldt echter niet automatisch ook voor de loonheffingen aldus het hof. Het systeem van de Wet LB verzet zich hiertegen. Het hof oordeelt dat X inhoudingsplichtig is voor alle werknemers. Het hof handhaaft de vergrijpboeten en verklaart het hoger beroep van X ongegrond.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Bron: Taxlive.nl

Meer artikelen