Zoeken op

Zoeken op

Alles

20 december, 2019

Fiscale voordelen? Onderneem nog deze maand actie

De feestdagen komen eraan en 2019 is alweer bijna ten einde. Dit betekent dat je nog deze maand de tijd heeft om de volgende fiscale voordelen te kunnen benutten:

  1. Gebruik de vrije ruimte
  2. Koop die elektrische auto
  3. Betaal hypotheekrente halfjaar vooruit
  4. Keer jezelf nog wat dividend uit
  5. Schenk aan de kinderen ook wat extra
Berekenen

1. Gebruik de vrije ruimte

Via de werkkostenregeling kun je vergoedingen en verstrekkingen belastingvrij uitdelen, ook aan jezelf als dga. In 2019 bedraagt de vrije ruimte 1,2% van de fiscale loonsom. Heb je deze grens nog niet bereikt, gebruik hier dan de decembermaand voor. Een gezellig personeelsfeest of een leuke bonus onder de kerstboom doet het altijd goed!

2. Koop die elektrische auto

Was je al langer van plan een elektrische auto te kopen? Doe dit vanwege de stijgende bijtelling dan nog dit jaar. Je betaalt dan nog maar 4% aan bijtelling tot een cataloguswaarde van € 50.000, daarboven 22%. Vanaf volgend jaar is de bijtelling 8% tot een cataloguswaarde van € 45.000 en 22% over het meerdere. Bovendien kun je nog vijf jaar lang van de lage bijtelling genieten én krijgt u tot een cataloguswaarde van € 40.000 nog eens 27% milieu-investeringsaftrek. Race dus nog even snel naar de dealer.

3. Betaal hypotheekrente halfjaar vooruit

Volgend jaar mag je jouw hypotheekrente nog maar aftrekken tegen maximaal 46%, dit jaar nog tegen maximaal 49%. Kunt je jouw hypotheekrente aftrekken tegen het hoogste tarief, betaal dit jaar de hypotheekrente voor 2020 dan alvast voor een halfjaar vooruit. Bij een hypotheek van € 500.000 tegen 4% rente, scheelt dit je toch € 300 netto.

4. Keer jezelf nog wat dividend uit

Dit jaar betaal je als dga over uitgekeerd dividend 25% belasting, vanaf volgend jaar 26,25%. Maak er dus extra vrolijke feestdagen van en doe jezelf wat extra dividend cadeau. Geef je dit niet meteen uit, dan kan de bv het toegekende dividend ook schuldig blijven tot net na 1 januari. Je hebt dan tot die tijd een vordering op de bv. Bijkomend voordeel is dat je dan belastingheffing voor 2020 in box 3 voorkomt.

5. Schenk aan de kinderen ook wat extra

Maak de feestdagen ook voor de kinderen extra gezellig en schenk nog vóór 31 december belastingvrij tot het bedrag van de jaarlijkse vrijstellingen. Voor kinderen is dat in 2019 € 5.428 per kind. Kleinkinderen kun je belastingvrij met een schenking verwennen tot een bedrag van € 2.173.

Meer artikelen