Zoeken op

Zoeken op

Alles

4 maart, 2019

Gamer of ondernemer?

Na het lezen van een bericht dat YouTuber Luke TheNotable $ 2.000 verdiende door zijn game-personage 10 uur te laten dabben (dansje) op Fortnite (game), kwam bij mij, als accountant, de vraag op; ‘is Luke TheNotable ondernemer?’. Speelt hij 1.225 uur per jaar Fortnite en heeft hij daarom ook recht op zelfstandigenaftrek? Zijn de kosten van een nieuwe skin fiscaal aftrekbaar? En komt hij als klant door de WWFT aangezien hij beroepsmatig (digitale) personages vermoordt?

André van ’t Hof AA RB
Adviseur MKB

Werk of een hobby-potje Fifa?

Of je als gamer een ondernemer bent, wordt beoordeeld aan de hand van meerdere criteria. Neem je deel aan het economisch verkeer? Heb je meerdere opdrachtgevers? Loop je debiteurenrisico? Of heb je investeringen gedaan? Als je alleen opbrengsten hebt vanuit een Youtube-kanaal, is er geen sprake van meerdere opdrachtgevers en wordt je door de Belastingdienst vermoedelijk niet als ondernemer gezien. In je aangifte moet je opbrengsten dan ook opgeven als inkomsten uit overig werk. Eventuele kosten die je hierbij maakt zijn wel aftrekbaar, maar je hebt geen recht op bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Overigens moet het ook wel de verwachting zijn, dat er positieve inkomsten zijn om het te laten kwalificeren als inkomsten uit overig werk. Want anders blijft het potje Fifa gewoon een hobby.

Muziekles en btw-plicht

Nadat mijn dochter een zangkoor begon, kreeg ik zelf ook te maken met vragen op het gebied van ondernemerschap en omzetbelasting. Is het geven van zangles een btw-belaste prestatie? En zo ja, geldt dan het hoge of lage tarief? Zo blijkt maar weer dat ondernemerschap een heel breed begrip is, waar allerlei wet-en-regelgeving op van toepassing kan zijn. Sommige daarvan vervelend ‘moet ik aangifte doen?’ andere prettig ‘Is de aanschaf/afschrijving van mijn nieuwe I-phone fiscaal aftrekbaar?’. Overweeg je overigens om muziekles te gaan geven aan kinderen jonger dan 21 jaar, dan kan ik je in ieder geval vertellen dat dit is vrijgesteld van btw.

Zie je zelf door al deze regels/bomen het bos niet meer?
Wij helpen graag om er doorheen te kijken, neem contact op met André van ’t Hof, adviseur MKB, e-mailadres: [email protected] of telefoonnummer: 088-2021750.

Meer artikelen