Zoeken op

Zoeken op

Alles

9 oktober, 2022

Geen verdere versoepeling excessief lenen dga

Vanaf 2023 mogen dga’s niet meer dan €700.000 lenen bij hun eigen bv. Vanwege de coronacrisis wordt het wetsvoorstel waarin dit geregeld wordt niet verder versoepeld. Dit meldde staatssecretaris Vijlbrief eerder aan de Tweede kamer.

Meer artikelen
Dga bedrijfseigenaar

Wet excessief lenen

Het wetsvoorstel excessief lenen wil bovenmatige leningen van dga’s bij hun bv’s tegengaan. Daarom wordt vanaf 2023 een bovenmatige lening belast in box 2. Een dga mag dan nog maximaal €700.000 bij zijn bv lenen plus een hypotheek voor de eerste eigen woning bij de bv afsluiten.

Coronacrisis

De Tweede Kamer had gevraagd of verdere versoepelingen van het wetsvoorstel nodig zijn vanwege de coronacrisis. Volgens de staatssecretaris is het nog te vroeg om aan te geven of dit nodig is. Hij geeft wel aan dat in 2019 ongeveer €13,6 miljard aan extra dividend is uitgekeerd. Of dit is vanwege het toen nog geldende tarief van 25% (nu 26,9%) of vanwege anticipatie op het wetsvoorstel, is onbekend.

Uitstel met één jaar

De staatssecretaris geeft aan dat vanwege de coronacrisis de ingangsdatum van de wet al met één jaar is uitgesteld tot 1 januari 2023. Dit betekent dat een dga pas op 31 december 2023 aan de nieuwe eisen van de wet hoeft te voldoen en ook pas op dat moment zijn schulden aan de bv teruggebracht moet hebben tot maximaal €700.000.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

Kijk voor meer informatie over geld lenen van jouw bv op de site van de Belastingdienst.

Meer artikelen