Zoeken op

Zoeken op

Alles

6 oktober, 2022

Gematigd positief over de overnamemarkt

De overnamemarkt draaide in 2021 en de eerste helft van 2022 op volle toeren. De mogelijke recessie, torenhoge inflatie, stijgende rente, personeelstekorten en aanhoudende problemen in de supply chain zorgen naar verwachting in 2023 voor een afkoeling van de overnamemarkt. Onze verwachting voor de markt is desondanks gematigd positief.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de overnamemarkt na het eerste coronajaar 2020 sterk is aangetrokken. Zowel in aantallen als in transactieomvang groeide de markt gestaag. In het eerste halfjaar van 2022 stabiliseerde de markt op een hoog niveau.

Meer artikelen
Gematigd positief over de overnamemarkt

Donkere wolken

De eerder genoemde economische omstandigheden zullen naar verwachting invloed hebben op het aantal deals en de omvang daarvan. Banken kunnen door de rentestijging in beginsel minder financieren. Tevens zullen zij nog meer oog hebben voor de omgeving waarin een onderneming opereert. Een onderneming actief in een branche waar gestegen kosten aan de eindafnemers kunnen worden doorberekend, is aantrekkelijker dan een vergelijkbare onderneming in een branche waar dit niet het geval is.

Kansen

Een algehele afkoeling van de overnamemarkt biedt ook kansen. De geringere financieringsmogelijkheden en andere marktomstandigheden kunnen een neerwaartse druk op prijzen hebben, wat gunstig is voor kopers. Naar goede bedrijven zal uiteraard altijd vraag blijven. Kortom: ondanks de uitdagingen verwachten wij dat de overnamemarkt redelijk stabiel zal blijven. Dit ligt ook in lijn met het beeld in onze praktijk.

 

Meer artikelen