Zoeken op

Zoeken op

Alles

17 mei, 2022

Hoe vind je een geschikte koper voor jouw bedrijf?

Stel, je hebt een bedrijf en binnen dit bedrijf is er geen opvolger aanwezig, maar je bent er wel aan toe om het bedrijf te verkopen. Dan is het logisch dat je je afvraagt: Hoe, waar en wie vind ik als opvolger voor mijn bedrijf? De verschillende typen kopers en hun kenmerken zetten we in dit blog alvast voor je op een rij.

ing. Peter van Kempen
Adviseur Corporate Finance

Live event Bedrijfsovername

Daarnaast organiseert Moore MTH op 11 oktober het gratis live event ‘Bedrijfsovername’ in Lelystad. Tijdens deze middag nemen specialisten je mee in de meest relevante zaken die spelen bij een bedrijfsovername.

KLIK HIER om je aan te melden of het programma te bekijken.

Verschillende typen kopers

In hoofdlijnen zijn er drie verschillende typen kopers voor een bedrijfsovername, te weten: strategische kopers, financiële kopers en MBI (management buy-in )-kandidaten.

Strategische kopers

De meest voor de hand liggende kopers zijn de strategische kopers. Dit kunnen collega’s in de markt zijn, waarmee in het verleden al dan niet mee is geconcurreerd of de bedrijven die zich in jouw markt willen inkopen. Deze partijen worden gevonden door het opstellen van een longlist, gevolgd door een shortlist waarna deze partijen anoniem kunnen worden benaderd.

Financiële kopers

Zeer actieve overnemers in de huidige markt zijn de financiële kopers. Private Equity bedrijven komen regelmatig in het nieuws en richten zich voornamelijk op het grotere MKB. Daarnaast zijn er heel veel kleinere investeringsmaatschappijen en bedrijven die werken met familiekapitaal (informal investors) en die zich richten op het overnemen van bedrijven in het MKB. Dit type vinden we terug in het netwerk van de overnameadviseur en zijn dus bij hem of haar bekend.

MBI-kandidaat

De management buy-in kandidaten (MBI) zijn ervaren managers uit het bedrijfsleven, die een gezonde dosis ervaring hebben opgedaan en besloten hebben om voor eigen rekening en risico een bedrijf over te nemen. Ook deze kopers bevinden zich in het netwerk van de overnameadviseur en zijn dus bij hem of haar bekend. Een combinatie van een MBI-kandidaat en een financiële koper kan een gunstige mix vormen.

Welke vervolgstappen zet je voor bedrijfsverkoop?

Bij het verkopen van je bedrijf komt best veel kijken. Maar door de verkoop gestructureerd op te zetten met je overnameadviseur, kom je al snel in contact met verschillende kopers met verschillende aankoopmotieven. Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor het gratis live event ‘Bedrijfsovername’ op 11 oktober in Lelystad. Tijdens dit event vertellen we je meer over aan- of verkoop van een onderneming. KLIK HIER om je aan te melden of het programma te bekijken.

Meld je aan

Meer artikelen