Zoeken op

Zoeken op

Alles

4 april, 2022

Grensoverschrijdende M&A-deals op de mid-market vertonen bemoedigende tekenen van herstel

Kopers in Noord-Amerika richten zich voornamelijk op de sectoren IT en gezondheidszorg, met grensoverschrijdende mid-market transacties van gemiddeld bijna €50 miljoen.

Onderzoeksrapport
Grensoverschrijdende M&A-deals

Opmerkelijke veerkracht

Het nichegebied van grensoverschrijdende fusies en overnames in het mid-cap segment vertoont een opmerkelijke veerkracht tegen de achtergrond van een breder marktherstel, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Belgische Vlerick Business School in opdracht van Moore Global, het wereldwijde accounting-, audit- en adviesnetwerk.

Volgens het Moore Global Corporate Finance Cross-border Mid-market M&A Compass is de algemene M&A-markt bezig met een comeback vanaf het dieptepunt van 2020 (groei van 3% in 2021). Ook op het specifieke terrein van grensoverschrijdende transacties in het middensegment (€10-200 miljoen) is deze trend zichtbaar, met een toename van zowel frequentie als waarde. In het kleinere segment van de markt gebeurt het tegenovergestelde, en dalen de transactievolumes en -waarden juist.

“Grensoverschrijdende fusies en overnames in het middensegment van de markt worden vaak als onderdeel van het totaalplaatje gepresenteerd, maar met een consistent aandeel van 12% van de totale M&A-markt verdient dit segment een eigen podium.”

“Deze deals zijn vaak complex en betreffen bedrijven van zelfstandige ondernemers of familiebedrijven – en gaan dus gepaard met een breed scala aan culturele en persoonlijke aspecten die in de sector large niet of minder spelen. Door ons specifiek te richten op deze activiteiten in de mid-market, kunnen we belangrijke patronen blootleggen over de manier waarop deze bedrijven zich voorbereiden op de toekomst, met name nu de mondiale markten zich herstellen van Covid.”

“Van belang is dat we zien waar grensoverschrijdende deals plaatsvinden, en welke bedrijven op de mid-market aantrekkelijke M&A-kandidaten zijn, en voor wie. Uit dit onderzoek blijkt dat Noord-Amerika de belangrijkste ‘netto-koper’ is, goed voor ruim 50% van de transactiewaarde en het transactievolume. Kopers in deze regio richten zich vooral op bedrijven actief in de IT en gezondheidszorg, voornamelijk in China, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Israël en Frankrijk. Dit is belangrijke informatie voor bedrijven in die sectoren die verder kijken dan herstel en een mogelijke exit of aanzienlijke groei ambiëren.”

Resultaten onderzoek

Kerstin Fehre, Professor of Strategy bij Vlerick, een van de hoogst aangeschreven business schools in Europa, verklaarde: “Het doel van het rapport is om lezers wegwijs te maken in het landschap van grensoverschrijdende M&A’s op de mid-market. Het feit dat de markt niet zwaarder door de pandemie is getroffen dan de bredere M&A-markt en de macro-economische trends volgt, toont aan dat het een gezonde en groeiende niche is in de internationale overnamemarkt, en dus meer aandacht en specialisatie verdient.”

Over dit onderzoek

Een volledig exemplaar van het ‘Moore Global Cross-border Mid-market M&A Compass’ is beschikbaar op moorecf.

De onderzoeksparameters waren gericht op afgeronde, bevestigde transacties waarbij een eigendomsbelang van meer dan 15% werd verworven, voor een bedrag van €10-200 miljoen, en waarbij ten minste één koper was gevestigd in een ander land dan de overnamekandidaat.

Over Moore Global

Moore is een wereldwijd accounting-, audit- en adviesnetwerk van 30.000 mensen werkzaam bij meer dan 260 onafhankelijke firma’s in 110 landen. In Nederland zijn twee accountantskantoren vanuit het Moore Global netwerk gevestigd, Moore DRV en Moore MTH. Samen vormen zij Moore Netherlands.

Onderzoeksrapport

Meer artikelen