Als je bedrijf groeit of je ziet mooie kansen in het buitenland, dan overweeg je misschien wel om een buitenlandse vestiging te openen of om een bedrijf over te nemen in het buitenland. Hoe ga je daarbij te werk, aan welke regels ben je dan gebonden en wat komt er allemaal bij kijken?
Voor het starten van een onderneming in het buitenland zijn er een aantal opties. In onze praktijk zien we ondernemers die een bestaande onderneming kopen in het buitenland. Andere ondernemers emigreren zelf naar het buitenland en breiden daar vervolgens hun onderneming uit. Daarnaast zien we dat grotere bedrijven meestal eerst één of meerdere werknemers naar het buitenland sturen om de uitbreiding vanuit Nederland te onderzoeken of op te starten. De mate waarin deze ondernemingen succesvol zijn, is niet afhankelijk van de vorm die gekozen wordt. Alle opties zijn in potentie even kansrijk.
Als je gaat ondernemen in het buitenland dan krijg je te maken met andere belastingwetten en fiscale regelingen. Daarom is een goede voorbereiding heel belangrijk als je vanuit Nederland wilt ondernemen in het buitenland en vice versa. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je weet welke buitenlandse of Nederlandse regels er gelden en laat deze goed uitleggen. Zo word je zo min mogelijk (onaangenaam) verrast door brieven van de Belastingdienst en andere instanties. Ook is het goed om je te verdiepen in de gebruiken in een bepaald land. Zo is bijvoorbeeld bekend dat Duitse klanten het liefst zakendoen met een Duitse vennootschap en ook in het Duits willen communiceren. Houd daar rekening mee.
Verder is het belangrijk om tijdig te beginnen. Want over het algemeen duurt het in het buitenland langer om iets te regelen, dan we gewend zijn in Nederland. Zo kost het in Duitsland of Frankrijk bijvoorbeeld oneindig veel meer tijd om een BTW-nummer te krijgen en zonder de juiste BTW-registratie is het lastig zaken doen. Kortom: Laat je vooraf goed informeren over de regels en de gebruiken en waag niet onvoorbereid de sprong naar het buitenland.
Een goede voorbereiding betekent ook dat je je verdiept in de lokale wet- en regelgeving. We leggen dat uit aan de hand van een voorbeeld.
Iemand heeft in Nederland een webshop en besluit ineens om ook goederen aan particulieren in naburige landen, zoals België of Duitsland te verkopen. Voor 1 juli 2022 kende ieder EU-land eigen drempelbedragen voor afstandsverkopen en liep je het risico dat je je in het buitenland voor de BTW moest registreren. Om dat laatste te voorkomen, is de One Stop Shop bedacht die onder andere bestaat uit de Unieregeling (voor afstandsverkopen van goederen die zich in het vrije verkeer van de EU bevinden). Ondernemers die hiervan gebruik willen maken moeten zich daarvoor aanmelden bij de Belastingdienst. Als je daar geen rekening mee houdt, dan haal je je onbedoeld behoorlijk veel zorgen op de hals.
Fiscale stimuleringsmaatregelen voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) worden in meerdere landen toegepast, vanwege het belang van innovatie voor economische groei en welvaart. Deze fiscale stimuleringsmaatregelen kunnen beschikbaar zijn voor bedrijven die hebben geïnvesteerd in (of overwegen te investeren in) de ontwikkeling of verbetering van een product of proces. In de whitepaper International R&D Tax Facilities die Dennis Mes en Erwin Morriën speciaal voor De Talks van vandaag hebben opgesteld, vind je een overzicht van de verschillende stimuleringsmaatregelen in een aantal Europese landen. Deze whitepaper vind je terug op onze Yes-pagina.
Internationaal ondernemen brengt specifieke vragen en uitdagingen met zich mee. Wij zetten onze kennis en die van onze internationale partners graag in om je te adviseren over de van toepassing zijnde fiscale regelingen, belastingverdragen, andere internationale regelingen en de belastingheffing in het buitenland.
In een vrijblijvend consultmoment met Dennis en/of Erwin kunnen we bepalen wat voor jouw situatie het meest voordelig en aantrekkelijk is en welke specialist we voor jou kunnen inschakelen. Meld je daarvoor eenvoudig aan via de Yes-pagina. We nemen dan binnenkort contact met je op voor het maken van een afspraak. Dat kan zowel fysiek als online. Wat jou het beste uitkomt.