Zoeken op

Zoeken op

Alles

9 augustus, 2021

Hoge Raad beperkt aftrek btw op woning met zonnepanelen

Als je jouw woning voorziet van zonnepanelen, is de btw op deze zonnepanelen aftrekbaar. Uit een recent arrest van de Hoge Raad rijst de vraag of de btw op de woning zelf door de plaatsing van de zonnepanelen ook aftrekbaar is.

Meer artikelen
Hoge Raad beperkt aftrek btw op woning met zonnepanelen

Btw zonnepanelen

Dat de btw op de zonnepanelen zelf aftrekbaar kan zijn, volgt uit het feit dat de opgewekte energie wordt teruggeleverd aan de energiemaatschappij. De eigenaar van de zonnepanelen opereert hiermee als ondernemer.

Btw op woning ook aftrekbaar?

Er wordt al jaren gediscussieerd en geprocedeerd over de vraag of ook de btw aftrekbaar is op de woning waarop de zonnepanelen zijn bevestigd. De woning is immers noodzakelijk voor de bevestiging van de zonnepanelen en moet daarom ook tot het ondernemingsvermogen voor de btw worden gerekend, zo is de redenering.

Hoge Raad akkoord

In 2017 had het hof Arnhem de aftrek van btw op een woning toegestaan waarop zonnepanelen waren geplaatst. Deze woning behoorde tot het ondernemingsvermogen van de belastingplichtige. De btw op het deel van het dak waarop de zonnepanelen waren geplaatst, kwam volgens het hof voor aftrek in aanmerking. De Hoge Raad ging hiermee akkoord.

Hoge Raad niet akkoord

Onlangs besliste de Hoge Raad in een vergelijkbare situatie dat de btw op aangeschafte grond en de bouwkosten van de woning door plaatsing van zonnepanelen niet aftrekbaar is.

Volgens dit arrest moet een ‘rechtstreeks en onmiddellijk verband’ bestaan tussen de aankoop van de woning en de te leveren zonne-energie. Volgens de Hoge Raad is onvoldoende aangetoond dat dit verband bestaat. Hierdoor staat de Hoge Raad de aftrek van de btw op de aangeschafte grond en de bouwkosten van de woning niet toe.

Bekijk uitspraak Hoge Raad

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Meer artikelen