Je kent de YouTube-filmpjes misschien wel, die beginnen met ‘How to’… Zelf ben ik niet zo handig dus af en toe raadpleeg ik zo’n filmpje om een probleem op te lossen. Onlangs is mijn dochter voor een studieopdracht, samen met twee klasgenoten, een bedrijf gestart. Vervolgens kwam ze bij mij met de vraag; ‘How to start a company?’ Ze had onder andere vragen over de verkoopprijs, over OVOB en over de ondernemingsvorm. Voor iedere startende ondernemer heel herkenbaar.
‘Welke verkoopprijs moeten wij vragen voor ons product?’, was een van de eerste vragen. In een Excelbestand hebben wij samen de vaste kosten opgenomen en daarna de verwachte kostprijs per product. Op basis hiervan hebben wij uitgerekend hoeveel producten er tegen welke verkoopprijs moeten worden verkocht om break-even te draaien.
De OVOB is een vrijstelling voor de btw. Als je onder een bepaalde omzetdrempel blijft, hoef je geen btw in rekening te brengen over je verkopen. Hierbij is met name de vraag belangrijk, of je afnemers de btw kunnen terugvragen. Is het antwoord hierop ‘ja’, dan is het over het algemeen aantrekkelijker om niet voor de OVOB te kiezen, omdat je dan zelf de voorbelasting kunt verrekenen. Is het antwoord op de vraag ‘nee’, omdat je bijvoorbeeld aan particulieren levert, dan kun je opteren voor de OVOB waardoor je geen btw in rekening hoeft te brengen. Dit betekent dat je een lagere verkoopprijs kunt hanteren of meer winst overhoudt.
Omdat het bedrijf van mijn dochter een samenwerkingsvorm met winstoogmerk betreft, hebben we met name gekeken naar de bv en de vof. Gezien de beperkte omvang en minimale risico’s hebben we in dit geval gekozen voor de vof als ondernemingsvorm. Hierbij hebben de vennoten individueel de bevoegdheid om over een relatief beperkt bedrag te beschikken. Dit is ook zo ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Heb je vragen over het starten van een bedrijf of wil je persoonlijk advies? Ik help je graag!