Zoeken op

Zoeken op

Alles

9 mei, 2019

Ik ga trouwen, maar hoe?

Medio 2020 gaat het gebeuren; dan ga ik trouwen. De eerste voorbereidingen zijn gestart; een datum prikken, locatie vinden, kaart uitzoeken. En natuurlijk moet ik nog op zoek naar een mooi pak. Tot zover niets nieuws onder de zon. Wel nieuw is het gewijzigde huwelijksvermogensrecht dat per 1 januari 2018 van kracht is. Hierdoor moet ik vooraf ook bedenken in welke vermogensrechtelijke vorm ik ga trouwen.

Het nieuwe vermogensrecht

Tot 1 januari 2018 trouwde je in principe in een algehele gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden van beide echtgenoten, ook die van vóór het huwelijk, behoorden tot het gezamenlijke vermogen. Eerlijk zullen wij alles delen was hierbij het motto. Met het nieuwe standaard wetstelsel, dat de ‘beperkte gemeenschap van goederen’ wordt genoemd, geldt dit motto niet meer helemaal. In dit stelsel behoren je bezittingen en schulden van vóór het huwelijk, niet meer tot het gemeenschappelijke vermogen. Ook alles wat je met dit privévermogen tijdens het huwelijk verwerft, blijft voor de wet privé-eigendom. Het overige wat je na de trouwdatum verwerft, hoort wel tot het gemeenschappelijke vermogen.

Consequenties

Dit nieuwe standaard huwelijksvermogensrecht heeft in de praktijk de nodige consequenties. Wij raden je aan om, voorafgaand aan het huwelijk, op te schrijven welke bezittingen elk van de echtgenoten heeft. Daarmee voorkom je latere discussies. Daarnaast zijn schenkingen en erfenissen niet meer voor beide echtgenoten, maar slechts voor één van de twee. Dit klinkt logisch, maar het kan wel problemen opleveren. De Hoge Raad heeft namelijk besloten dat een ontvangen schenking (met een uitsluitingsclausule), die op een gemeenschappelijke rekening staat, toch het privévermogen blijft van de persoon waaraan geschonken is. Zelfs als er tussentijds al aankopen van dit geld worden gedaan. Dit kan bij echtscheidingen leiden tot onverwachte schulden van de ene (ex)-echtgenoot aan de andere.

En nu?

Ga jij of je (klein)kind, net als ik binnenkort trouwen? Wil je weten wat de consequenties van, of de alternatieven voor het bovengenoemde vermogensrecht zijn? Wij helpen je graag om de juiste keuzes te maken en de administratie van tevoren op orde te hebben. Neem hiervoor gerust contact op met mij, Nick van den Akker, [email protected] / 088-2021727 of met je lokale Moore MTH-adviseur!

Meer artikelen