Zoeken op

Zoeken op

Alles

30 november, 2021

Jouw hypotheek onderbrengen in box 3?

Jouw eigen woning is belast in box 1. Daardoor is de hypotheekrente ook aftrekbaar. Maar soms kun je jouw hypotheek beter onderbrengen in box 3. Hoezo eigenlijk?

Meer artikelen
Jouw hypotheek onderbrengen in box 3?

Woning en hypotheek in box 1

Dat jouw woning in box 1 zit, betekent onder meer dat je hierover jaarlijks belasting betaalt via het eigenwoningforfait. Een deel van de WOZ-waarde, in 2022 in de meeste gevallen 0,45%, moet je daardoor bij jouw inkomen tellen. Maar daar mag je de betaalde hypotheekrente weer van aftrekken.

Hypotheekrente laag

De hypotheekrente staat al jaren op een historisch laag peil. De aftrek zet voor veel bezitters van een eigen woning dan ook nauwelijks zoden aan de dijk. Bovendien is de hypotheekrente volgend jaar nog maar aftrekbaar tegen maximaal 40% en vanaf 2023 tegen maximaal 37,05%. Ook hierdoor is het voordeel van de aftrek maar beperkt.

Overbrengen naar box 3?

Als je de hypotheekschuld overbrengt naar box 3, is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar in box 1. Daar staat tegenover dat de hypothecaire schuld jouw vermogen in box 3 vermindert. Met name als je veel vermogen bezit, bespaar je hierdoor aanzienlijk aan te betalen belasting in box 3. In 2022 tot maximaal 1,71% van jouw hypothecaire schuld. Dat is vaak meer dan je extra betaalt in box 1 vanwege het verlies van de aftrek van de hypotheekrente.

Overbrengen kan niet zomaar

Maar het overbrengen van jouw hypothecaire schuld kan niet zomaar. Deze schuld moet namelijk verplicht in box 1 worden ondergebracht, tenzij je niet meer aan de fiscale voorwaarden voldoet. Vooral voor hypothecaire schulden die nog onder het regime van vóór 2013 vallen is het niet altijd makkelijk de koppeling van de schuld met de woning te verbreken.

Hypotheek vanaf 2013 eenvoudiger naar box 3

Maar dateert jouw hypotheek van ná 2012, dan is het eenvoudiger jouw schuld naar box 3 te transporteren omdat er andere voorwaarden gelden. Bijvoorbeeld door met jouw bank af te spreken dat je jouw hypothecaire lening niet in 30 jaar aflost, maar in 31 jaar. Ook dan voldoe je namelijk niet meer aan de fiscale voorwaarden voor deze hypotheken.

Laat je adviseren

Zoals blijkt is het niet eenvoudig jouw hypothecaire schuld naar box 3 te verplaatsen en is de medewerking van jouw geldschieter vereist. Laat je daarom vooraf goed adviseren door een van onze adviseurs.

Heb je vragen over je hypotheek verplaatsen naar box 3? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Meer artikelen