Zoeken op

Zoeken op

Alles

22 december, 2021

Jouw kind geld lenen voor het kopen van een huis

Kinderen die een eigen woning willen aanschaffen, kloppen tegenwoordig steeds vaker aan bij hun ouders. Wil jij jouw kind helpen middels een geldlening? Hoe zit dat dan fiscaal en waar moet je op letten?

Meer artikelen
Jouw kind geld lenen voor het kopen van een huis?

Zakelijkheid voorop

Bij leningen tussen familieleden, zoals tussen ouders en kind, moet de zakelijkheid voorop staan. Er moeten dus duidelijke afspraken gemaakt worden over onder meer de betaling van de rente en het terugbetalen van de hoofdsom.

Aftrekbare hypotheekrente?

Wil je een lening verstrekken voor de aanschaf van een eigen woning en wil je dat jouw kind de rente kan aftrekken als hypotheekrente? Dan gelden een aantal fiscale eisen. Zo moet een dergelijke lening binnen 30 jaar minimaal lineair of jaarlijks worden afgelost, moet dit vooraf vastgelegd worden, moeten de gegevens van de verstrekker van de lening aan de fiscus worden doorgegeven én moet je rente in rekening brengen.

Hoeveel rente moet of mag je rekenen?

Bij het vaststellen van een hypotheekrente moet ook hier de zakelijkheid voorop staan. Dit betekent dat het rentepercentage onder meer afhankelijk is van de marktrente. Dit is dus rente die je bij een derde, zoals een bank of hypotheekverstrekker, aan rente moet betalen, maar ook dat het rentepercentage afhangt van de gestelde zekerheden en het risico dat jij als geldverstrekker loopt.

Extra renteopslag soms mogelijk

Een extra opslag op het percentage van de rente bij een bank is normaal als er zekerheden ontbreken of als er extra risico gelopen wordt. De hoogte van de opslag hangt af van de situatie. Laat je altijd goed adviseren of een renteopslag in jouw situatie mogelijk of noodzakelijk is.

Let op! Hanteer je een te hoog rentepercentage, dan merkt de Belastingdienst het meerdere als schenking aan en betaal je schenkbelasting.

Tip! Om de zakelijkheid te kunnen bewijzen, is het verstandig de bankafschriften te bewaren. Zo kan je bewijzen dat er daadwerkelijk rente wordt betaald en dat er wordt afgelost.

Heb je vragen over geld lenen aan je kind? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Meer artikelen