Zoeken op

Zoeken op

Alles

3 januari, 2018

Klopt uw voorlopige aanslag 2018 nog?

Aan het begin van het nieuwe jaar zul je al meer zicht hebben op jouw winstcijfers over 2018. Misschien is het zelfs tijd om jouw voorlopige aanslag aan te passen.

Berekening maken

Voorlopige aanslag

Ondernemers krijgen aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Omdat jouw winstcijfers dan nog niet bekend zijn, baseert de fiscus zich op de cijfers uit het verleden. Verwacht je een afwijking, dan kun je de aanslag zelf aanpassen of dit laten doen door jouw accountant.

Wanneer afwijken?

Een afwijkend winstcijfer kan het gevolg zijn van een mee- of tegenvallende winst. Maar ook onvoorziene kosten of investeringen kunnen ervoor zorgen dat jouw voorlopige aanslag afwijkt van jouw definitieve. Daarnaast kunnen er ook andere oorzaken zijn, zoals de aankoop van een woning of een echtscheiding.

Zelf aanpassen

Wil je jouw voorlopige aanslag zelf aanpassen? Dit doe je online via ‘mijnbelastingdienst’. Je logt in met jouw DigiD, kiest het betreffende belastingjaar en vult jouw gegevens in, inclusief uw gewijzigde winstcijfers. Je krijgt vervolgens een nieuwe voorlopige aanslag. Op deze manier verklein je het verschil tussen jouw voorlopige aanslag en de definitieve. Je vermindert daardoor ook eventueel te betalen belastingrente.

Meer artikelen