Zoeken op

Zoeken op

Alles

24 juli, 2014

MIA en/of Vamil voor demo modellen elektrische auto’s

Tweedehands auto’s komen niet in aanmerking voor MIA en/of Vamil. Als de betreffende auto bij de dealer al dan niet binnen de onderneming (anders dan als voorraad) is gebruikt, is de auto fiscaal gezien tweedehands. Op 17 maart 2014 heeft de staatssecretaris van Financiën goedgekeurd dat een milieuvriendelijk demonstratievoertuig bij aankoop doorgaans als ‘niet eerder gebruikt’ mag worden aangemerkt.

Meer artikelen
Elektrische auto

MIA en/of Vamil

Om in aanmerking te komen moet de auto wel voldoen aan de vereisten voor nieuwe vervoermiddelen (landvoertuigen) zoals opgenomen in artikel 2a, eerste lid, onderdeel f, van de Wet op de omzetbelasting 1968. Dat komt neer op maximaal zes maanden na eerste ingebruikneming of ten hoogste 6000 kilometer.

(https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2014-8550.html)

Met het besluit van de staatssecretaris komen demonstratiemodellen nu vaker in aanmerking voor fiscale aftrek. De goedkeuring geldt voor investeringsaftrek in een belastingjaar waarover de aanslag op 17 maart 2014 nog niet onherroepelijk vaststond.

Demo modellen mogen wel op kenteken zijn gezet, mits dit op naam was van de garagehouder/dealer. Om problemen te voorkomen is het verstandig om op de verkoopfactuur te vermelden dat de verkoper (dealer) de eerste eigenaar was. Ook de kilometerstand moet goed vastgelegd worden om problemen met de aftrek te voorkomen, ook dit kan op de factuur vermeld worden en een foto ter onderbouwing kan geen kwaad voor het dossier (aldus de belastingdienst).

Voor geïmporteerde demo modellen zijn dezelfde voorwaarden van toepassing om de MIA en/of Vamil toe te passen.

N.B. vanaf 2014 is voor elektrische auto’s alleen nog de MIA van toepassing, geen Vamil.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op, wij staan voor je klaar.

Meer artikelen