Zoeken op

Zoeken op

Alles

27 september, 2021

Niet uitbetaald pensioen dga belast?

Als je als dga van jouw bv geen pensioen krijgt terwijl je hier wel recht op hebt, betekent dit niet automatisch dat het ook niet belast is. Dit besliste rechtbank Gelderland eerder.

Meer artikelen
Niet uitbetaald pensioen dga belast?

Pensioen deels uitbetaald

In de betreffende zaak had een dga recht op een pensioen bij zijn eigen bv ter grootte van €95.124 per jaar. Maar in 2015, 2016 en 2017 ontving de dga €46.680 aan pensioen. De inspecteur had ook het restant van €48.444 (€95.124 -/- €46.680) ieder jaar belast.

Vorderbaar en inbaar?

Voor de rechter was het de vraag of dit terecht was, wat afhing van de vraag of de vordering van de dga op de bv ‘vorderbaar en tevens inbaar was’. Volgens de rechter was dit het geval. De rechter kwam tot dit oordeel nadat kwam vast te staan dat de dga bij de bv leningen ter financiering van zijn eigen woning had afgesloten en een rekeningcourantschuld had. Het totaal van de vorderingen van de bv op de dga bedroeg zo’n €2,5 miljoen.

Verrekening mogelijk

De rechter stelde vast dat als de bv niet bij machte zou zijn geweest het pensioen uit te betalen, ook besloten had kunnen worden dit te verrekenen met de opgebouwde schulden van de dga. Als de bv zakelijk had gehandeld, was dit ook logisch geweest. Bovendien is dit wettelijk ook toegestaan. Dat geldt niet voor verrekening van gewoon loon, maar wel voor een pensioenaanspraak. De inspecteur werd dan ook in het gelijk gesteld.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Of stel je vraag rechtstreeks aan één van onze adviseurs van de Adviesgroep Personeel & Salaris: Jochem van den Berg. Ik sta voor je klaar!

Meer artikelen