Op 29 maart 2021 is het consultatiedocument van ‘Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen’ gepubliceerd. De in het wetsvoorstel opgenomen voorstellen zouden grote fiscale gevolgen kunnen hebben voor het fiscale regime voor de Commanditaire Vennootschap (CV), het Fonds voor Gemene rekening (FGR) en andere vergelijkbare buitenlandse vennootschappen.
De belangrijkste gevolgen van het wetsvoorstel zijn dat:
De wijzigingen zouden met ingang van 1 januari 2022 in werking moeten treden. Bestaande structuren, waarbij in het kader van beleggen of anonimisering gebruik wordt gemaakt van een open (VPB-plichtige) CV of FGR, zullen tegen het licht gehouden moeten worden.
Op basis van de huidige fiscale wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen de besloten CV (fiscaal transparant) en de open CV (niet transparant) aan de hand van het toestemmingsvereiste. Ditzelfde geldt voor de FGR.
Het toestemmingsvereiste houdt in dat toetreding slechts kan plaatsvinden nadat alle vennoten/participanten hiervoor voorafgaand hun toestemming hebben gegeven. Wanneer hier aan wordt voldaan is de CV (of de FGR) besloten en derhalve fiscaal transparant. Dit betekent dat deze entiteiten niet-zelfstandig belastingplichtig zijn. Het vermogen en resultaat van de CV of FGR wordt toegerekend aan de vennoten/participanten.
Wanneer niet aan dit toestemmingsvereiste wordt voldaan is de CV (of FGR) open en zelfstandig belastingplichtig voor de heffing van Vpb.
Op basis van het consultatiedocument dat nu voorligt worden de volgende aanpassingen ingevoerd:
Een belangrijke kanttekening in het Wetsvoorstel daarbij is dat FGR’s, waarbij feitelijk slechts wordt overgedragen binnen de beperkte kring van familieleden en aanverwanten, niet meer in aanmerking komen voor VPB-plicht.
Met het vervallen van de zelfstandige Vpb-plicht voor de open CV worden alle bestaande open CV’s met ingang van 1 januari 2022 als fiscaal transparant aangemerkt. Vanaf dat moment worden alle – ook de commanditaire – vennoten rechtstreeks voor hun aandeel in de resultaten van de CV in de heffing betrokken. Uitgangspunt is dat directe belastingheffing in dat geval zoveel mogelijk wordt voorkomen.
In dit kader is een viertal faciliteiten voorgesteld:
Met dit voorstel hoopt het kabinet in de toekomst internationale mismatches te voorkomen. Echter, het voorstel kan ook grote gevolgen hebben voor Nederlandse familiebedrijven, families en vermogende particulieren. Voor de CV is al een overgangsregeling geboden. Voor FGR’s is nog geen regeling geboden om directe heffing te voorkomen. Ook zijn in dit document nog niet de gevolgen voor de btw en overdrachtsbelasting besproken.
We zullen onze klanten via de maandelijkse MKB nieuwsbrief op de hoogte houden van de ontwikkelingen en mogelijkheden. Tijdige actie kan gewenst zijn. Onze adviseurs beantwoorden graag eventuele vragen, neem gerust contact op. Wij staan voor je klaar.