Zoeken op

Zoeken op

Alles

7 oktober, 2021

Nieuwe elektrische auto van de zaak in de planning? Regel het op tijd.

Werkgevers die van plan zijn om hun wagenpark te verduurzamen en wensen dat hun medewerkers elektrisch gaan rijden, adviseren wij om nog in 2021 een elektrische auto ter beschikking te stellen.

Meer artikelen
nieuwe elektrische auto

Verhoging bijtelling elektrische auto’s

Vanaf 1 januari 2022 gaat de bijtelling voor elektrische auto’s omhoog van 12% naar 16%. Ook wordt het maximale bedrag waarover de verlaagde bijtelling van toepassing is, verlaagd van € 40.000 naar € 35.000. Het verlaagde bedrag geldt niet voor auto’s die gevoed worden met waterstof of voorzien zijn van geïntegreerde zonnepanelen en een aantal hieraan gekoppelde specifieke kenmerken.

Voor een medewerker met een inkomen tot € 68.000 die een elektrische auto met een catalogusprijs van € 39.000 zal deze aanpassing al snel leiden tot ongeveer € 55 minder nettoloon per maand wanneer de auto in 2021 op kenteken wordt gezet of pas in 2022. Heeft de medewerker een inkomen boven de € 68.000 dan kan dit verschil oplopen tot ongeveer € 75,-minder nettoloon per maand. Mocht er een autowissel in het verschiet liggen dan is het raadzaam om nu in actie te komen, zodat er een auto geleverd kan worden die nog in 2021 op kenteken kan worden gezet.

Voor werkgevers kan de aanschaf van een elektrische auto overigens ook nog gunstig zijn omdat zij onder voorwaarden een vervroegde milieu investeringsafschrijving mogen toepassen. Voor het jaar 2021 is het in ieder geval nog mogelijk om voor maximaal 10 elektrische auto’s tot € 40.000 de vervroegde afschrijving te mogen toepassen. Voor 2022 is daar nog geen duidelijkheid over.

Rijden er al medewerkers in elektrische auto’s controleer dan ook nog de looptijd van de verlaagde bijtelling. Deze geldt namelijk voor maximaal 60 maanden nadat de auto op kenteken is gezet. Is de elektrische auto vóór 2017 op kenteken gezet dan moet in 2022 de verhoogde bijtelling van 25% worden toegepast. Hierop wordt eventueel weer een korting gegeven als aan de huidige voorwaarden wordt voldaan (geen co2 uitstoot).

Een elektrische auto op kenteken gezet op 31 december 2016 met een catalogusprijs van € 80.000 en een bijtelling van 4% leidt tot ongeveer € 390 minder nettoloon per maand ten opzichte van 2021. In 2023 en latere jaren zal de bijtelling voor deze auto alleen maar stijgen, omdat de korting wordt afgebouwd.
Als deze medewerker eind december 2021 een nieuwe elektrische auto ter beschikking gesteld krijgt met dezelfde catalogusprijs, zal dit leiden tot ongeveer € 350 minder nettoloon per maand maar wel over een periode van 60 maanden.

Meer weten?

Heb je naar aanleiding van dit nieuwsbericht nog vragen over het aanwijzen en/of de werkkostenregeling en de loonheffingen of een andere vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met één van onze loonheffingenadviseurs van de Adviesgroep Personeel & Salaris: Jochem van den Berg. Ik sta voor je klaar!

Meer artikelen