Zoeken op

Zoeken op

Alles

16 mei, 2022

Nieuwsberichten mei 2022

Lees hieronder de nieuwsberichten van mei 2022.

  • Persoonlijke attentie aan werknemer kan belastingvrij
  • TVL terugbetalen, hoe gaat dat?
  • Geen btw voor zonnepanelen op woningen?
  • Coronategemoetkoming amateursport en verhuur sportaccommodaties verlengd
  • Teruggaaf AWf-premie over 2020 en 2021 bij meerdere arbeidsomvangen

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Meer artikelen
Nieuwsberichten mei 2022

Persoonlijke attentie aan werknemer kan belastingvrij

Alles wat je in verband met de persoonlijke relatie aan jouw werknemer geeft in plaats van in verband met de dienstbetrekking, is geen loon. Dit kan daarom belastingvrij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fruitmand voor een zieke werknemer of een rouwkrans bij overlijden. Geef je een persoonlijke attentie met een factuurwaarde (inclusief btw) van maximaal € 25 (geen geld of een waardebon)? En geef je dit in een situatie waarin anderen ook zo’n persoonlijke attentie zouden geven? Dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat dit geen loon is. Dit kan dus belastingvrij. Voldoe je niet (helemaal) aan deze voorwaarden? De factuurwaarde is bijvoorbeeld meer dan € 25? Dan kan er nog steeds sprake zijn van geen loon als er geen verband met de dienstbetrekking is. Houd er dan wel rekening mee dat je hierover misschien in discussie komt met de Belastingdienst.

TVL terugbetalen, hoe gaat dat?

Ondernemers die tijdens de coronacrisis fors omzetverlies hebben geleden, hebben waarschijnlijk de afgelopen twee jaar over een of meerdere periodes Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ontvangen. Als je TVL moet terugbetalen, kan dat op verschillende manieren. Moet je een bedrag tot € 500 terugbetalen, dan scheldt RVO je dit kwijt. Hogere bedragen kun je in één keer terugbetalen. Je kunt echter ook online regelen dat je dit in 6, 12, 18 of 24 maandelijkse termijnen doet. Mocht je toch meer tijd nodig hebben, dan kun je ook een persoonlijke betalingsregeling afspreken. In alle gevallen betaal je geen rente. Moet je over meer TVL-periodes geld terugbetalen? Dan volgen de betaalperiodes na elkaar.

Geen btw voor zonnepanelen op woningen?

Het kabinet wil de levering en installatie van zonnepanelen op of bij woningen in de toekomst belasten met 0% btw. Op deze manier worden de administratieve lasten voor vooral particulieren rond het terugvragen van btw op zonnepanelen fors verminderd. Het is de bedoeling dat het btw-nultarief op 1 januari 2023 ingaat. Het betreft echter nog een wetsvoorstel onder voorbehoud. Als het wetsvoorstel definitief is, moeten ook de Tweede en Eerste Kamer nog akkoord gaan.

Coronategemoetkoming amateursport en verhuur sportaccommodaties verlengd

Amateursportorganisaties kunnen een beroep doen op de Tegemoetkoming amateursportorganisaties (TASO) vierde periode als ze in de periode 1 november 2021 tot en met 31 januari 2022 minimaal 10% omzetverlies hadden en daardoor een financiële schade leden van minimaal € 1.000. De hoogte van de financiële schade wordt gesteld op 18% van de inkomsten in het laatste afgesloten boekjaar voorafgaand aan de coronauitbraak. De TASO loopt op van € 1.500 bij een schade van minstens € 1.000, tot maximaal € 24.000 bij een schade van meer dan € 48.000. Verhuurders van sportaccommodaties die in de periode 1 november 2021 tot en met 31 januari 2022 huur kwijtscholden, kunnen hiervoor 100% compensatie krijgen door de TVS-regeling. Beide tegemoetkomingen zijn aan te vragen tot en met 30 mei 2022 via een formulier op de site van dus-i.nl. Een beroep op de TASO of TVS is niet mogelijk als voor de periode al TVL ontvangen is.

Teruggaaf AWf-premie over 2020 en 2021 bij meerdere arbeidsomvangen

Een arbeidsovereenkomst met meerdere arbeidsomvangen wordt niet langer als oproepcontract gezien. Dit heeft tot gevolg dat voor deze arbeidsovereenkomst de lage premie AWf kan gelden, mits je ook aan de overige voorwaarden hiervoor voldoet. Het gewijzigde standpunt gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. Dat betekent dat je in 2020 of 2021 mogelijk te veel premie betaalde. Je kunt deze premie terugkrijgen. Het gewijzigde standpunt geldt voor 2020, 2021 en 2022. De Belastingdienst komt later met informatie over hoe je met deze arbeidsovereenkomsten vanaf 2023 moet omgaan en wat voor invloed dat heeft op de AWf-premie.

Neem contact op

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Neem contact op

Meer artikelen