Zoeken op

Zoeken op

Alles

8 mei, 2018

Onkostenvergoeding zakelijke reis van werknemer

Als ambtenaren op dienstreis gaan, gelden er vaste bedragen als onkostenvergoeding. Deze bedragen zijn vastgesteld volgens het Reisbesluit. Deze bedragen mag je ook toepassen voor zakelijke reiskosten van werknemers binnen jouw bedrijf.

Artikelen
Luchthaven - reizen

Dienstreizen binnenland

Voor binnenlandse dienstreizen kun je maximaal de volgende bedragen voor verblijfkosten onbelast vergoeden aan de werknemer:

Vergoeding bovenmatig

Vergoed je meer dan genoemde bedragen, dan kun je het meerdere als belast loon aanmerken of onderbrengen in de werkkostenregeling. De vergoeding is dan onbelast bij de werknemer.
Let op! Kom je echter met alle vergoedingen en verstrekkingen betreft de werkkostenregeling in het jaar boven de grens van 1,2% van de loonsom van het bedrijf uit, dan betaal je als werkgever 80% eindheffing over het meerdere.

Dienstreizen buitenland

Ook voor dienstreizen naar het buitenland kun je het Reisbesluit Buitenland volgen voor wat betreft onbelaste vergoedingen. Ook deze vergoedingen zijn gerichte vrijstellingen en dus onbelast. De vergoedingen verschillen per land, streek en stad.

Niet aannemelijk? Dan belast!

Als je de kosten van een overnachting niet aannemelijk kunt maken, mag je volgens het Reisbesluit Buitenland een vergoeding van €11,34 geven. Deze vergoeding is dan echter wel belast. Dit geldt overigens voor alle bedragen die je niet aannemelijk kunt maken, aangezien het aftrekbare kosten betreft en de bewijslast bij jou ligt.

Meer of minder kosten?

Je bent niet verplicht de vergoedingen volgens de Reisbesluiten te volgen. Je kunt dus ook alle werkelijke kosten vergoeden op basis van facturen. Je zult wel altijd de zakelijkheid aannemelijk moeten kunnen maken.

Meer artikelen