Zoeken op

Zoeken op

Alles

1 september, 2019

Onze fiscale taal, is niet normaal: het btw huwelijk

Mijn vorige blog over de fiscale eenheid was een tikkie eenzijdig. Het ging volledig over de vennootschapsbelasting. Maar voor de btw bestaat de fiscale eenheid ook. Daar werd ik fijntjes op gewezen door een aantal btw-collega’s.

mr. Olaf ten Hoopen
Voorzitter dagelijks bestuur

Het btw huwelijk

De btw fiscale eenheid is niet zo intens en veelbelovend als een ‘’omgekeerde geboorte’, zoals bij de vennootschapsbelasting. Eigenlijk is het meer vergelijkbaar met een huwelijk. Het staat helemaal uitgeschreven in de wet wanneer er sprake van is. Je moet het aanvragen en anderen kunnen het gewoon ontdekken: je hoort bijmekaar.

De fiscale eenheid btw is er heel open over. Je kan het al zien aan het btw-nummer. Dat fungeert hier als een huwelijksring die uiting geeft van het huwelijk. Hier is geen sprake van ‘’opgaan in’’ zoals bij de vennootschap maar meer van ‘’bij elkaar horen’’. De wet regelt het: als ondernemers -natuurlijk persoon of lichaam- organisatorisch, economisch en financieel zodanig verweven zijn dat ze een eenheid vormen worden als 1 ondernemer worden aangemerkt. Hoef je mekaar geen factuurtje meer te sturen. Maar dan ben je ook samen aansprakelijk voor de correcte afdracht van btw. Een soort gemeenschap van btw dus.

Er is wel wat geks aan de hand met die fiscale eenheid in de btw. Als je namelijk ‘’verweven’’ genoeg bent kun je vragen om een fiscale eenheid bij de belastingdienst. De huwelijksvoltrekking in de vorm van een keurige beschikking van de belastingdienst. Maar omgekeerd kan de belastingdienst ook zomaar opeens het huwelijk voltrekken als je ‘’verweven’’ genoeg bent. Met een zelfde beschikking. Dat is wel even schrikken. De ambtenaar neemt het initiatief voor het huwelijk.

Weg romantiek.

Nee, die btw-jongens en meisjes zijn koel en het gaat vaak over bonnetjes. Dat moet ook wel. Ze moeten bij elke levering van diensten en goederen bedenken welk tarief van toepassing is. Er moeten goede facturen worden gemaakt en er moet tijdig worden afgedragen. Om gek van te worden. En dan hebben ze ook nog eens drie tarieven en een hele hoop vrijstellingen. Dan is zo’n huwelijk toch een zegen. Voor alle onderlinge leveringen en diensten ben je dan gelijk klaar.
Want wie stuurt zijn huwelijkspartner nu een rekening met btw. Dat doe je niet.

Meer artikelen