Zoeken op

Zoeken op

Alles

13 april, 2022

Voorkom 8% belastingrente VPB!

Als je een bv hebt, kun je belastingrente voorkomen door op tijd aangifte vennootschapsbelasting (VPB) over het jaar 2021 te doen óf door alvast een voorlopige aanslag VPB te vragen. Hoe zit dat precies?

Meer artikelen
Vennootschapsbelasting

Wanneer betaal je belastingrente voor de VPB?

Je betaalt 8% belastingrente als de fiscus jou een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. Je betaalt rente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen. Je betaalt echter geen belastingrente als je vóór 1 juni 2022 aangifte doet, er geen uitstel voor het indienen van aangifte is gegeven, en de fiscus de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd overneemt, of wanneer je vóór 1 mei 2022 een voorlopige aanslag aanvraagt en die conform aanvraag wordt opgelegd.

Let op!
De belastingrente voor de VPB bedroeg vanwege de coronacrisis tijdelijk slechts 0,01%. Daarna ging deze voor de VPB naar 4%, maar sinds 1 januari 2022 is  de rente weer terug naar het aloude 8%.

Belastingrente voorkomen

De makkelijkste manier om belastingrente te voorkomen is door vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan te vragen. Heb je al een voorlopige aanslag gehad? Pas deze dan aan als het bedrag te hoog of te laag is vastgesteld. Door deze zo aan te laten sluiten bij de uiteindelijke aanslag voorkom je 8% belastingrente.

Let op!
Heb je een gebroken boekjaar? Dan gelden andere deadlines. Dien de aangifte VPB dan in binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar of vraag binnen vier maanden na afloop van het boekjaar om een voorlopige aanslag VPB om 8% belastingrente te voorkomen.

Neem contact op

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Neem contact op

Meer artikelen