Zoeken op

Zoeken op

Alles

7 maart, 2022

Zorg voor registratie reiskostenvergoedingen

Als je als werkgever de zakelijke reiskosten van jouw medewerkers vergoedt, kan dit tot en met €0,19 per kilometer onbelast. Daarvoor is wel vereist dat je de vergoedingen afdoende onderbouwt, anders riskeer je een naheffing met eventueel een boete.

Meer artikelen
Zorg voor registratie reiskostenvergoedingen

Reiskosten

Zakelijke reiskosten van jouw medewerkers kun je doorgaans belastingvrij vergoeden. Voor reiskosten per auto geldt daarbij de bekende limiet van €0,19 per kilometer.

Onderbouwing

Je moet de door jou verstrekte onbelaste reiskosten wel aannemelijk maken. Zo moet uit jouw administratie zijn af te leiden voor welk doel de zakelijke kilometers zijn gereden, de zakelijke locatie en het aantal kilometers dat is afgelegd.

Geen onderbouwing betekent naheffing

Enige tijd geleden kwam een zaak voor de rechtbank in Den Haag, waarbij een schoonmaakbedrijf de aan zijn medewerkers betaalde reiskosten niet had onderbouwd. In totaal ging het om onbelaste betalingen ten bedrage van ruim €150.000. Omdat de onderbouwing ontbrak, volgde een naheffing loonheffingen.

Te weinig cao-toeslag

De inspecteur was er bij de naheffingen vanuit gegaan dat de reiskostenvergoedingen een compensatie vormden voor de onbetaalde cao-toeslagen waarop de schoonmakers recht hadden. Via deze route werd de toeslag onbelast uitbetaald.

Of de cao-toeslagen al dan niet in het loon waren inbegrepen, kon volgens de rechtbank in het midden blijven. Van belang was dat de reiskosten niet waren onderbouwd en daarom ook niet onbelast mochten worden uitbetaald.

Neem contact op

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Neem contact op

Meer artikelen