Zoeken op

Zoeken op

Alles

24 juni, 2020

Schatkist komt niks tekort, maar toch boete!

Vaak wordt gedacht dat het met boetes wel meevalt als de belastingdienst (of de schatkist) per saldo niks tekort komt. In btw-land is het vaak zo dat de ene ondernemer btw in rekening brengt (en op aangifte voldoet) en de andere ondernemer die btw weer als voorbelasting in aftrek brengt. Toch kunnen fouten die per saldo geen geld in de schatkist doen vloeien, leiden tot boetes!

Artikelen
Heb je vragen over btw? Onze btw-specialisten helpen je graag verder.
Berekening

Arrest

Onlangs heeft de Hoge Raad geoordeeld dat bij het opleggen van een vergrijpboete mag worden meegewogen dat de schatkist per saldo geen nadeel ondervindt van de beboete handeling. In het arrest heeft een btw-ondernemer twee golfbanen in eigendom waarvan één verhuurd wordt aan een 100% dochtervennootschap die de golfbaan exploiteert. De eigenaar van de golfbaan heeft een factuur met btw uitgereikt aan dochtervennootschap. De verschuldigde btw is door de eigenaar van de golfbaan niet aangegeven en voldaan. De dochtervennootschap heeft de gefactureerde btw niet in aftrek gebracht. Per saldo heeft de staat geen btw-inkomsten misgelopen. De inspecteur legt een naheffingsaanslag plus een 75% vergrijpboete op. Volgens de inspecteur is sprake van opzet of grove schuld. Volgens de ondernemer is de boete onterecht omdat de schatkist per saldo geen nadeel heeft ondervonden.

Hof Den Bosch vond het feit dat de dochtervennootschap de gefactureerde btw niet had afgetrokken, “van onvoldoende gewicht” om de boete te matigen. Dit wordt door de Hoge Raad bevestigd.

Gevolgen

Btw die gefactureerd is, moet ook op aangifte worden voldaan. Doe je dat als ondernemer niet, dan is je aangifte onjuist en kan je beboet worden. Het argument dat de schatkist per saldo niks tekort is gekomen, is geen argument! Een argument dat waarschijnlijk ook alleen in concernverhouding – zoals in deze zaak – gebruikt zal worden. Denk dus niet te snel “het zal wel loslopen”, het risico van boetes is groot!

Meer artikelen