Zoeken op

Zoeken op

Alles

25 januari, 2021

Steunmaatregelen voor het mkb

Hier vind je de actuele informatie en nieuwsbrieven rondom de steunmaatregelen voor het mkb die vanuit de overheid zijn aangekondigd.

Onze multidisciplinaire taskforce corona bestudeert elke dag de overheidsmaatregelen en faciliteiten voor het mkb, dit team helpt de 450 collega’s in het land om je zo goed mogelijk te ondersteunen.

Meer weten over de steunmaatregelen voor ondernemers?
steunmaatregelen voor het mkb

Week 4 – 25 t/m 31 januari 2021

Update 25 januari, 11.00 uur: wijzigingen steun- en herstelpakket – januari 2021

Lees hieronder de samenvatting van de aangekondigde wijzigingen in de steunmaatregelen zoals beschreven in de kamerbrief van 21 januari.

PDF: MEMO Hoofdlijnen Steun- en herstelpakket 2021 januari


Week 41 – 5 t/m 11 oktober

Update 5 oktober, 14.30 uur: memo hoofdlijnen NOW-3

Op 30 september 2020 heeft minister Koolmees de Tweede Kamer geïnformeerd over NOW-3, de vaststellingsprocedure NOW-1 en de wijzigingsregeling van NOW-1 en 2.

In de nieuwe memo worden de hoofdlijnen van NOW-3 weergegeven, klik hier om de memo te bekijken.

NOW-3 is onderdeel van het zogenoemde Steun- en herstelpakket. De publicatie van de NOW-3 regeling wordt medio oktober 2020 verwacht. Hierop vooruitlopend heeft de minister in de genoemde brief de voorwaarden van NOW-3 beschreven.


Week 36 – 31 oktober t/m 6 september

Update 1 september, 16.00 uur: aankondiging NOW 3.0

Vorige week is door het kabinet het Steun- en herstelpakket “NOW 3.0” aangekondigd. Door het steun- en herstelpakket krijgen bedrijven en werkenden meer duidelijkheid voor
langere tijd. Ook neemt het kabinet aanvullende sociale maatregelen om mensen te helpen zich aan te passen aan de veranderde samenleving en economie.

Bekijk hier in het korte de wijzigingen van het nieuwe steunpakket t.o.v. NOW 2.0, en bekijk hier het volledige steunpakket.

Update 1 september, 14.00 uur

Met ingang van 7 oktober 2020 kan de aanvraag tot definitieve vaststelling van NOW 1.0 worden ingediend, in onze memo vind je hier meer informatie over. Klik hier om de memo te bekijken.


Week 28 – 6 t/m 12 juli 2020

Update 6 juli, 12.00 uur

Op 25 juni 2020 is de Tweede tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW 2.0) gepubliceerd in de Staatscourant.

Het doel van de regeling is het tegemoetkomen van werkgevers in de betaling van de loonkosten door het geven van een subsidie zodat werkgelegenheid zoveel mogelijk kan worden behouden. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie dient sprake te zijn van een acute terugval van de omzet van ten minste 20% gedurende een periode van vier maanden.

In onze nieuwe memo lees je meer over de belangrijkste kenmerken, begrippen en definities van deze regeling. Klik hier om de memo te bekijken.


Week 26 – 22 juni t/m 28 juni 2020

Update 22 juni, 9.30 uur

Onlangs hebben wij een nieuwsbrief verzonden met meer informatie over de nieuwe wet- en regelgeving. Je kunt deze nieuwsbrief hier bekijken.

Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb
NOW-regeling 2.0: ontslagboete 5%
Tozo-regeling 2.0: verlengd tot en met september
Schuldsanering vaker mogelijk door wijziging faillissementswet
Nieuwsberichten Juni 2020

  • Over o.a. 1) uitstel van betaling belasting, 2) Corona Overbruggingsregeling, 3) nieuwe kredietregeling voor kleinere financieringen, 4) vergoeding mondkapje en meer.

Week 25 – 15 juni t/m 21 juni 2020

Update 17 juni, 13.00 uur

Voor bedrijven die gebruik hebben gemaakt van het uitstel van betaling voor belastingen in verband met de coronacrisis nadert het moment waarop het uitstel verloopt. Dit uitstel is voor een periode van 3 maanden verleend, te rekenen met ingang van de datum van het verzoek.

In onze nieuwe memo “uitstel van betaling” informeren wij jou over de mogelijkheden die je hebt omtrent de verlenging van deze uitstel van betaling.


Week 22 – 25 mei t/m 31 mei 2020

Update 29 mei, 11.00 uur

Na de aangekondigde verlenging van het steunpakket 2.0 heeft het kabinet nader overlegd met de sociale partners. Dit overleg resulteerde in verschillende aanpassingen in de steunmaatregelen.

Lees hier de vernieuwde versie van de maatregelen uit steunpakket 2.0. Aanpassingen van 29 mei zijn grijs gearceerd in de update van afgelopen week.

Update 28 mei 2020, 13.00 uur

Updated English newsletter

For our international clients, we have updated our English news about the Dutch support measures.

Samenvatting van de regeling van de continuïteitsbijdrage in de zorg

Op 18 mei 2020 hebben de zorgverzekeraars de voorwaarden voor ondersteuning van zorgaanbieders met een omzet van minder dan € 10 mln. bekend gemaakt. De continuïteitsbijdrage is bedoeld als dekking van vaste doorlopende kosten en sluit aan bij het omzetverlies van de zorgaanbieder.

Lees er alles over in deze samenvatting.

Webinar

Ons webinar terugkijken? Over alle actuele informatie rondom steunmaatregelen, interessante verhalen van ondernemers en antwoorden op veelgestelde vragen.


Week 21 – 18 mei t/m 24 mei 2020

Update 22 mei 2020, 16.00 uur

Afgelopen week werden door het ministerie van SZW een aantal belangrijke wijzigingen in de steunmaatregelen aangekondigd.

Het gaat hierbij om wijzigingen in de bestaande regelingen en aanpassingen in de regelingen die verlengd worden. Verder is een verkenning van een regeling voor flexwerkers (TOFA) opgenomen.

Lees er alles over in het samengestelde memo (let op, zie gewijzigde versie op 29 mei hierboven!).


Week 18 – 27 april t/m 3 mei 2020

Update 29 april 2020, 12.00 uur

Op 28 april 2020 organiseerden wij ons eerste webinar ‘Actualiteiten én inspiratie in de coronacrisis’.

Niet alleen namen we de maar liefst 116 ondernemers live mee in de laatste ontwikkelingen, maar we lieten ons ook samen inspireren door ondernemers. Er kwamen veel interessante vragen van kijkers binnen, onder meer over NOW, TOZO, maar ook over het vasthouden van personeel in deze uitdagende tijd.

Ondernemer Danny van Dijk: “Sommige dingen kun je niet veranderen, maar we kunnen wel kijken hoe we personeel en klanten kunnen behouden en er samen uit kunnen komen”. Ontzettend bedankt voor jullie bijdrage, horeca ondernemer Peter Otten (Eetcafé De Schans) en Danny van Dijk (Nautilus Health Club). Mooi om te zien hoe jullie volop met de toekomst bezig zijn! Wil jij het webinar terugkijken? Dat kan hier.

 

Webinar ‘Actualiteiten en inspiratie in de coronacrisis’. 

Op 28 april vanaf 19.30 uur informeren we je over de laatste ontwikkelingen en kun je jouw vragen stellen. Ook laten we ons inspireren door verhalen van ondernemers. Ondernemers die plots zijn geconfronteerd met wegvallende omzet vanwege gedwongen sluiting en hoopvol uitkijken naar de toekomst.

Bekijk het programma en meld je gelijk aan via www.aanmelder.nl/116886


Week 17 – 20 april t/m 26 april 2020

In de nieuwsbrief van deze maand een uitgebreide verzameling nieuws rondom de coronacrisis. Bekijk het hier:

Is de coronasteun ook voor de dga?
Verlaging invorderings- en belastingrente
Reiskostenvergoeding voor thuiswerkers blijft onbelast
Kun je een arbeidscontract beëindigen bij de NOW?
Financiële problemen klant? Toch tijdig factureren
Mag een werknemer tijdelijk ander werk doen?
Thuiswerken; wat mag u belastingvrij vergoeden?
Mag je als werkgever een verlofaanvraag intrekken?
Btw-regels zorgsector versoepeld vanwege corona
Kamer: verdergaande steun bedrijfsleven


Week 16 – 13 april t/m 19 april 2020

Update 17 april – Memo tijdelijke btw-‘vrije’ detachering van zorgpersoneel

Deze week kondigde de Staatssecretaris van Financiën een aantal fiscale tegemoetkomingen aan, naar aanleiding van de coronacrisis. Lees het volledige beleidsbesluit en de kamerbrief naar aanleiding van dit besluit hier.

In samenwerking met onze btw adviesgroep informeren we je graag met deze twee Memo’s:

 

Update 14 april, 18.00 uur – update Memo Steunmaatregelen financiering

Herziene versie – De Nederlandse banken hebben recent belangrijke maatregelen aangekondigd ter ondersteuning van bedrijven en instellingen in de Coronacrisis. In onze memo informeren wij je over deze maatregelen, inclusief de concrete stappen die genomen dienen te worden indien men gebruik wil maken van de beschikbare maatregelen.

Je leest er meer over in de Memo inzake steunmaatregelen financiering. Klik hier om de herziene PDF te downloaden.

 

Update 14 april, 15.00 uur – Corona en btw

Vanwege de huidige coronacrisis worden veel evenementen, vakanties, overnachtingen en andere reserveringen geannuleerd. In bepaalde sectoren (zoals bijvoorbeeld de reisbranche) is er daarbij voor gekozen om een zogenoemde corona-voucher in het leven te roepen. Aan annulering en vouchers kleven echter ook btw-gevolgen. In ons laatste nieuwsbericht informeren wij je over de hoofdlijnen m.b.t. de btw-gevolgen waarmee rekening gehouden moet worden.

Bekijk hier ons nieuwsbericht over Corona en btw.


Week 15 – 6 april t/m 12 april 2020

Update 8 april, 11.00 uur – UPDATE MELDING BETALINGSONMACHT (MBO)

Het Ministerie van Financiën heeft een besluit genomen ten aanzien van de melding betalingsonmacht voor bestuurders. Als voor een naheffingsaanslag bijzonder uitstel van betaling in verband met de coronacrisis wordt gevraagd is een aparte melding betalingsonmacht niet meer nodig. De reguliere termijn van 14 dagen na uiterste datum van betaling wordt hierbij ook losgelaten. De belastingdienst sluit aan bij de dagtekening van de naheffingsaanslag.

Welke termijn in acht moet worden genomen voor het aanvragen van uitstel van betaling, en hiermee dus ook voor de melding van betalingsonmacht, is nog geen standpunt over ingenomen. Wij adviseren u na ontvangst van de naheffingsaanslag zo snel mogelijk uitstel van betaling aan te vragen, in ieder geval binnen 14 dagen. Dit geldt voor de belastingdienst, niet voor de pensioenfondsen.

Bericht van het Ministerie van Financiën – 8 april 2020
Het Ministerie van Financiën heeft gisteravond besloten dat een aparte melding betalingsonmacht niet meer nodig is. U hoeft deze melding niet meer afzonderlijk te doen als u om uitstel van betaling in verband met corona, gaat vragen voor loonheffingen en/of omzetbelasting van een rechtspersoon die onder de vennootschapsbelasting valt. Dit geldt voor zowel de al verstreken als voor de toekomstige tijdvakken.

Voorbeeld
Een bv draagt de loonheffing over de maand februari 2020 ivm de coronacrisis niet af. Op 24 april 2020 ontvangt de vennootschap de naheffingsaanslag. Hiervoor doet de bv een verzoek om bijzonder uitstel van betaling in verband met de coronacrisis. Deze wordt als melding betalingsonmacht aangemerkt. Niet alleen voor de komende tijdvakken maar ook voor de maand februari is de melding tijdig.

 

Update 6 april, 16.30 uur – Melding Betalingsonmacht (MBO)

Wil je uitstel van de loonbelasting en/of omzetbelasting aanvragen? Klik dan hier om de nieuwe memo te bekijken.


Week 14 – 30 maart t/m 5 april 2020

Update 2 april, 12.00 uur – aanvraag NOW-subsidie

Vanaf aanstaande maandag 6 april kan zeer waarschijnlijk een aanvraag voor NOW-subsidie worden ingediend. Deze regeling is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met een omzetterugval via een subsidie te ondersteunen om zoveel mogelijk werknemers in dienst te houden.

Wij informeren je graag over de aanvraag van de NOW-subsidie en op welke wijze deze wordt berekend in onze memo aanvraag NOW-subsidie.

 

Update 1 april, 10.00 uur – Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden

De belastingdienst heeft op haar site een module geplaatst om uitstel van betaling aan te vragen. Met het online formulier vraag je automatisch in één keer uitstel aan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen.

Hoe vraag ik online voor 3 maanden bijzonder uitstel van betaling aan vanwege de coronacrisis?
Om het verzoek in te dienen kun je inloggen met je DigiD. Dit geldt ook voor bedrijven (inclusief BV). Je geeft het fiscale nummer (BSN/RSIN) en de adresgegevens van je bedrijf op en vervolgens dien je het verzoek in.

 

Update 31 maart, 13.00 uur – update NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid)

Vandaag is er door de Tweede Kamer een kamerbrief gepubliceerd over de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid. Deze regeling is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met een omzetterugval via een subsidie te ondersteunen om zoveel mogelijk werknemers in dienst te houden.

Wij informeren je graag over de aanvraag van de NOW-subsidie en op welke wijze deze wordt berekend. Klik hier voor meer informatie.

Heb je inhoudelijke vragen inzake de NOW? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Namens de Taskforce corona

 

Update 31 maart – Memo inzake steunmaatregelen financiering

Zie meest recente versie 14 april 2020 voor geactualiseerde download van deze Memo.

Update 31 maart, 10.00 uur – update NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid)

Omdat wij nog deze week de nadere contouren van de NOW-regeling verwachten hebben wij een nieuwsupdate opgesteld. Je kunt op dit moment nog geen aanvraag indienen. De exacte datum waarop dit wel kan wordt vandaag bekendgemaakt. De periode waarover je tegemoetkoming kunt krijgen, hangt niet af van deze datum en ziet op een omzetdaling vanaf 1 maart 2020.

Je leest er meer over in onze update NOW, deze is geactualiseerd t/m 31 maart, 10.00 uur.


Week 13 – 23 t/m 29 maart 2020

Update 27 maart, 12.00 uur – Acties voor opschorting financieringsbelasting

De afgelopen dagen is er veel aandacht geweest voor de rol van banken in de aanpak van de gevolgen van de Coronacrisis. De Nederlandse banken hebben zich hierin positief gemanifesteerd door de mogelijkheid te bieden tot opschorting van aflossingen op zakelijke leningen (in beginsel tot € 2,5 miljoen), voor een periode van vooralsnog zes maanden.

Wil je meer weten? Download de PDF hier: “27-3 Acties voor opschorting financieringslasten

 

Update 23 maart, 10.00 uur – Memo inzake steunmaatregelen financiering

Zie recentste versie 14 april 2020 voor geactualiseerde download van deze Memo.


Week 12 – 16 t/m 22 maart 2020

Update 20 maart, 16.00 uur – Nieuwsbrief steunmaatregelen MKB en steunmaatregelen ondernemingsfinanciering

Aangezien de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven inhoudelijk (bijna) dagelijks wijzigen valt ons op dat het communiceren van deze wijzigingen voor de praktijk waardevol zijn. In onze deze nieuwsbrief hebben wij de laatste wijzigingen in het pakket steunmaatregelen tot en met 20 maart 2020, 16.00 uur weergegeven.

Je vind de PDF hier: “MKB nieuwsbrief coronavirus” of onderaan deze pagina.

Verder hebben de Nederlandse banken recent belangrijke maatregelen aangekondigd ter ondersteuning van bedrijven en
instellingen in de Coronacrisis. In onze memo informeren wij je over deze maatregelen, inclusief de concrete stappen die
genomen dienen te worden indien men gebruik wil maken van de beschikbare maatregelen.

(red. Zie recentste versie 14 april 2020 voor geactualiseerde download van de Memo over steunmaatregelen)

Bij eventuele vragen kun je uiteraard contact opnemen met jouw contactpersoon.

 

Update 18 maart – Extra steunmaatregelen bedrijven inzake coronavirus + Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Het kabinet heeft op 17 maart jl. extra steunmaatregelen bekendgemaakt voor het bedrijfsleven om zodoende de negatieve effecten van het coronavirus zo goed mogelijk te compenseren. In onze PDF “MKB nieuwsbrief coronavirus” geven wij je een overzicht van deze maatregelen.

Daarnaast is de Werktijdverkorting stopgezet als “corona-maatregel”. Het kabinet introduceert de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (kortweg NOW). Deze regeling zal worden toegelicht in een aparte nieuwsbrief: “18-3 actuele nieuwsbrief personele maatregelen“.

Beide nieuwsbrieven vind je onderaan deze pagina.

 

Update 17 maart – Veelgestelde vragen van werkgevers rondom coronavirus

De uitbraak van het coronavirus roept veel vragen op bij werkgevers. In deze nieuwsbrief zullen wij dan ook de veelgestelde vragen over het coronavirus beantwoorden.

De veelgestelde vragen vind je hier: Nieuwsbrief veelgestelde vragen coronavirus.

Bij vragen kun je contact opnemen met jouw contactpersoon van de adviesgroep Personeel en Salaris.

 

Update: 16 maart – Aanvragen werktijdverkorting

Beste relaties,

Er is veel te doen rondom de maatregelen om het coronavirus te mitigeren. Als ondernemer word je geconfronteerd met maatregelen die serieus invloed hebben op jouw onderneming. Het is niet ondenkbaar dat je medewerkers naar huis moet sturen omdat de situatie hiertoe vraagt. Vraag dan zsm een vergunning voor werktijdverkorting aan via de rijksoverheid. Zonder versoepelend beleid wordt geen terugwerkende kracht aan de aanvraag toegekend. Met andere woorden, morgen aangevraagd is voor vandaag het deeltijd ww recht verspeeld.

Als je vragen hebt of ondersteuning nodig hebt bij het invullen neem dan contact op met je contactpersoon.

Het ministerie van Financiën heeft gisteravond besloten dat een aparte melding betalingsonmacht niet meer nodig is.

U hoeft deze melding niet meer afzonderlijk te doen als u om uitstel van betaling in verband met corona, gaat vragen voor loonheffingen en/of omzetbelasting van een rechtspersoon die onder de vennootschapsbelasting valt. 

Dit geldt voor zowel de al verstreken als voor de toekomstige tijdvakken. 

Voorbeeld

Een bv draagt de loonheffing over de maand februari 2020 ivm de coronacrisis niet af. Op 24 april 2020 ontvangt de vennootschap de naheffingsaanslag. Hiervoor doet de bv een verzoek om bijzonder uitstel van betaling in verband met de coronacrisis. Deze wordt als melding betalingsonmacht aangemerkt. Niet alleen voor de komende tijdvakken maar ook voor de maand februari is de melding tijdig.

Meer artikelen