Zoeken op

Zoeken op

Alles

12 januari, 2023

Ook dit jaar subsidie aanschaf elektrische auto

Particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische auto aanschaffen, kunnen ook in 2023 weer subsidie aanvragen. De subsidie bedraagt € 2.950 voor een nieuwe auto en € 2.000 voor een gebruikte. De subsidie geldt ook voor private lease van elektrische auto’s.

Meer artikelen
subsidie elektrische auto 2023

Voorwaarden

De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) kent een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn dat de auto pas vanaf 1 januari 2023 op jouw naam mag staan in het kentekenregister, dat de catalogusprijs minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000 bedraagt en dat de auto een actieradius heeft van minstens 120 kilometer. Ook moet de koopovereenkomst op of na 1 januari 2023 zijn gesloten.

Let op! Om de subsidie aan te kunnen vragen moet je al een koopovereenkomst voor de auto hebben getekend. Wil je de koop annuleren als je geen subsidie krijgt? Zorg dan dat in de koopovereenkomst een ontbindende voorwaarde is opgenomen die jou zo’n mogelijkheid biedt.

Aanvragen

Op 10 januari 9.00 uur is het loket geopend op RVO.nl om de subsidie aan te vragen. Hiertoe is DigiD vereist.

Alleen voor particulieren

De subsidie is alleen bestemd voor particulieren. Ondernemers kunnen de subsidie wel aanvragen, maar de auto mag dus niet tot hun ondernemingsvermogen worden gerekend. Als ze de auto tot het privévermogen rekenen, kunnen ze voor zakelijke kilometers € 0,21/km ten laste van de winst brengen.

Tip! Als ondernemers de auto tot hun privévermogen rekenen, kunnen ze wel voor zakelijke kilometers € 0,21/km ten laste van de winst brengen.

Tijdig aanvragen

De totale beschikbare subsidie voor nieuwe elektrische personenauto’s bedraagt € 67 miljoen, voor gebruikte € 32,4 miljoen. Als de subsidie op is, wordt geen subsidie meer verstrekt.

Tip! Het is dus van belang de subsidie tijdig aan te vragen. Ook is het nuttig op de site van de RVO te kijken – voordat je tot koop overgaat – of er op het moment van aanvragen nog subsidie beschikbaar is. Zo niet, dan moet je voor een subsidie wachten tot 2024.

Let op! 2024 is tevens het laatste jaar dat er subsidie wordt verstrekt voor de aanschaf van een elektrische auto.

Meer artikelen