Zoeken op

Zoeken op

Alles

9 december, 2019

Succesvol van startup naar scale-up en verder

De financiële positie van een startup is vaak anders dan dat van een traditionele MKB-onderneming. Een traditionele onderneming streeft vaak naar winstmaximalisatie en continuïteit terwijl een startup meestal begint met het uitwerken van een goed idee, waarbij soms pas later in het proces wordt bekeken of er een winstgevende casus van kan worden gemaakt. Belangrijk bij een startup zijn de liquiditeiten. Met andere woorden; hoe lang kan de onderneming doorgaan met de huidige liquiditeiten en met wat er reeds door investeerders is toegezegd. Hiervoor wordt ook wel de term ‘burn rate’ gehanteerd.

André van ’t Hof AA RB
Adviseur MKB

Succesvolle startup Amazon

Een succesvol voorbeeld van een startup is Amazon. Dit bedrijf begon als een online boekhandel vanuit een garage en is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven ter wereld. In het begin gaf Amazon prioriteit aan groei in plaats van aan winstgevendheid. Door middel van lage marges op de verkochte artikelen werd het niet aantrekkelijk voor toetreders tot de markt en werden bestaande bedrijven richting de afgrond geduwd. De consequentie van deze strategie was dat er de eerste jaren verlies werd geleden. Het spreekwoord “de kost gaat de baat vooruit” was bij Amazon dan ook van toepassing. Ik was in de veronderstelling dat dit een typisch Nederlands gezegde is, maar tijdens het schrijven van dit blog kwam ik er achter dat dit uit het Latijn komt (voor de liefhebber; “Necesse est facere sumptum, qui quaerit lucrum”).

Het belang van inzicht

Bij het samenstellen van de jaarrekening van een startup is de continuïteit een aandachtspunt, maar ook het wel of niet mogen activeren van gemaakte ontwikkelingskosten kan een belangrijk issue zijn. Wij bespreken deze thema’s met de ondernemer, zodat dit op een correcte manier kan worden gepresenteerd naar investeerders. Het is belangrijk dat de cijfers up-to-date zijn omdat dit inzicht geeft in de verplichtingen die er zijn, in de uitgaven die er in de komende periode aan komen en in welke belastingen er verschuldigd zijn. Rekening houdend met de beschikbare middelen ontstaat er inzicht in hoe lang de ondernemer door kan gaan met de verdere uitwerking van het idee, voordat er liquiditeitsproblemen ontstaan. Deze kun je namelijk maar beter tijdig signaleren, in plaats van op het moment dat de lonen moeten worden betaald.

Informatie of begeleiding nodig?

Bij Moore MTH hebben we meerdere disciplines in huis om je te begeleiden bij de groei van startup naar scale-up en verder. Denk hierbij aan het outsourcen van de administratie, het begeleiden van een financieringsaanvraag, het inventariseren van de subsidiemogelijkheden en het verzorgen van de fiscale aangiften. Wij helpen je graag, neem contact op met André van ’t Hof, adviseur MKB (telefoonnummer: 088-2021750).

Meer artikelen