Zoeken op

Zoeken op

Alles

6 september, 2021

Teveel data

We lijden aan een data- en procesverslaving. Al onze processen worden door data beïnvloed of vanwege data zelfs opgetuigd. We willen de juiste data verzamelen. Op een slimme manier. Voor een goede analyse, een snelle behandeling van de klanten, een vlekkeloos proces, of ter voldoening aan een kwaliteitsstelsel.

mr. Olaf ten Hoopen
Voorzitter dagelijks bestuur

Dat(a) verandert niet meer

Op een terrasje is meestal sprake van een dame of heer met kastje. Die neemt de bestelling op. Echt oogcontact met de klant is bijzaak. De bestelling ligt onmiddellijk bij de bar, de keuken en in de administratie. Dus dat verandert niet meer. Bij onze golfclub – leuk spel – was sprake van een relaxt aanmeldingssysteem. Je ging naar de baan als je zin had. Soms even wachten bij de start omdat er een flight voor je zat. Dan de baan in. Prima. In coronatijd is dat veranderd. Noodgedwongen. Je moet de afspraak online boeken. Gezien de drukte moet je soms weken van tevoren weten of je zin en tijd hebt in een spelletje golf. De vereniging heeft met dit tijdelijke systeem nu ineens veel gegevens. Hoeveel wordt er door wie gespeeld, wanneer wordt het meest geboekt, welke leden spelen bijna nooit ? Allemaal informatie die in het oude relaxte systeem niet voorhanden was. Dat verandert dus niet meer.

Juiste data op juiste moment

Ik sprak een ondernemer die een vakantiehuisje wilde aanschaffen. De ondernemer had daarvoor een financiering nodig. Gewoon omdat zijn vermogen vast zat. Op de klompen kon je aanvoelen dat deze financiering een makkie was. De ondernemer was twee maanden bezig met de financiering. Steeds nieuwe gegevens aanleveren. Toen was het ineens 1 juli. Begon het circus weer opnieuw omdat dan weer recentere gegevens nodig zijn. Om knotsgek van te worden. Toen was er een uitkomst. Een absurd hoge taxatie van de eigen woning door een makelaar. Er bleek hierdoor voldoende ruimte te zijn tussen de waarde en de financiering van de woning waardoor ineens, via een andere afdeling van de bank een financiering mogelijk was zonder extra zekerheden. Een hypotheek op de woning was genoeg. Het vakantiehuisje bleef hypotheekvrij… De juiste data op het juiste moment op de juiste plek. Maar een echte bankier had het direct gezien en de klant binnen een week geholpen.

Protocol volgen

Ik hoorde onlangs over een vader van een collega. Die mocht weer naar huis nadat hij werd ontslagen uit het ziekenhuis. Een kind kon zien dat dit niet ging lukken. Twee mensen zijn de beste man naar huis gaan begeleiden om daar te constateren dat het inderdaad niet ging. Een hoop tijd en energie verspild, maar het dossier kan worden gesloten. Het protocol was gevolgd.

Succes door toeval

Op twitter en andere social media vliegen de grafieken en data over besmettingen en vaccinaties om je oren. Ieder vist zijn eigen waarheid uit deelwaarnemingen. Beelden van grafiekjes vervangen voortdurend het zelfdenkend vermogen en vertrouwen… Soms verlang ik terug naar de tijd van JC, u weet wel, Johan Cruijff. Toeval is logisch, zei hij. En zo is het nog steeds. Hoeveel data je ook verzameld en processen je inricht. Een troostrijke gedachte voor iedere ondernemer die zoekt naar succes. Ook dat kan namelijk nog steeds door toeval ontstaan. Sterker nog. Onze praktijk zit vol met voorbeelden daarvan.

Gelukkig maar.

Meer artikelen