Zoeken op

Zoeken op

Alles

14 april, 2019

The choice of a new generation

Als je bij het lezen van de kop Pepsi in je hoofd hebt, dan weet je hoe goed die reclame uit 1985 was. Waarschijnlijk weet je ook nog dat bij het maken van de Pepsi commercial met Michael Jackson, een special-effect-ontploffinkje het haar van de moonwalker in de brand stak. Misschien ben ik daarom zelf toch meer de Coca-kerel gebleven. Een commercial uit die tijd nog kennen houdt heel simpel in, en laat ik het maar bij mezelf houden, dat ik niet van de oudste, maar ook zeker niet van de jongste generatie ben. De moonwalkers Armstrong en Jackson zullen niet meer op reis gaan en de jongste generatie zal weer op de maan gaan staan.

Sascha Hollestelle MSc RA
Adviseur MKB

Next generation

Natuurlijk zijn we allemaal op onze eigen manier een next generation. Ook in het ondernemen. Tegelijkertijd is er ook een nieuwe generatie aan het ondernemen of droomt hiervan op school. De jongens en meiden waar we mee gaan samenwerken, die onze klant worden en ons zullen opvolgen. Leiders van de toekomst. Geen gek idee lijkt het dus om te snappen wat dan belangrijk gevonden wordt, wat is er dan anders?

De eigenschappen van ondernemen veranderen niet. Ondernemers blijven ondernemers: kansen pakken, risico’s nemen, innoveren, netwerken opzetten en inzetten en een team van mensen inspireren en leiden. Wat wel is verandert is de manier van leiden van een onderneming. Vergelijk leiderschap van vandaag met bijvoorbeeld die van de jaren negentig: andere economie en andere zaken die belangrijk gevonden worden. Millennials zouden mensgericht en authentiek zijn en vinden persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Jongens en meiden geboren na 2000, nu nog in de schoolbanken, zijn vrij, rationeel, intuïtief en heel bewust. Volgens mij bestaat in generaties geen absolute waarheid aan eigenschappen, wel een rode draad als gevolg van een paar essentiële effecten van oorlogen en economische revoluties.

Terwijl de digitale revolutie, waarin de nieuwste generatie nu opgroeit, vooral technisch verdienmodellen onderuit schoffelt en ruimte geeft voor nieuwe initiatieven, gebeurt er ook iets anders in de new generation: klimaatverandering. Geen wereldschokkende informatie, maar wat steeds duidelijker wordt, is dat dit besef in de genen zit bij de nieuwe generaties. Zo kreeg ik afgelopen week via de app foto’s van mijn tienjarige neefje en nichtje, meelopend in de wereldwijde klimaatstaking met zelfgemaakte leuzen als “red de wereld, mijn hond wil niet op mars wonen”. Wellicht een beetje ingefluisterd op hun school, alsnog hebben zij er meer aandacht voor dan mijn generatie ooit heeft gehad. Ze gaan er vol voor en dat vind ik mooi, want negeren lukt gewoon niet meer. Afgelopen zomer liep ik met het gezin in een prachtige ijstunnel in de Rhônegletsjer, gaaf, maar er waren ook veel waterdruppels. Het ding smelt. De gletsjer is nog een kilometer of acht lang. Ach, het duurt nog wel even, kan je denken. Het risico in die gedachte is dat het op een dag te laat is. Eerlijk gezegd, ik ben mij ervan bewust, maar handel er niet altijd naar en ik ben dus lerende.

Wat ik zie is dat ruimte geven binnen je onderneming voor initiatieven die klimaatverandering raken zo veel meer brengt dan je kan bedenken. Niet alleen in de toekomst maar nu al. Waar de keuze van de nieuwe generatie ligt lijkt dan duidelijk, die gaat niet over Pepsi of Coca. De vraag is vooral …wat is de keuze van jouw generatie?

Meer artikelen