Zoeken op

Zoeken op

Alles

15 september, 2021

Uber chauffeurs zijn werknemers; recht op loon volgens cao Taxivervoer

De circa vierduizend taxichauffeurs die in Nederland werkzaam zijn voor Uber, zijn geen zelfstandige ondernemers. Uber moet de taxichauffeurs in dienst nemen en hen betalen volgens de cao Taxivervoer, die hen meer rechten en ontslagbescherming biedt.

Meer artikelen
Uber chauffeurs zijn werknemers

De rechtzaak

Rechtbank Amsterdam heeft dit op maandag 13 september jl. bepaald. “De rechtsverhouding tussen Uber en deze chauffeurs voldoet namelijk aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst”, aldus de rechter.

FNV spande de rechtszaak aan omdat volgens de vakbond de constructie die het bedrijf gebruikt niet deugt en de meeste chauffeurs minder dan het minimumloon verdienen. De FNV eiste dat Uber zijn beleid aanpast en de chauffeurs betaalt conform de cao Taxivervoer.

Uber-chauffeurs kunnen in bepaalde gevallen volgens de rechter ook aanspraak maken op achterstallig loon, omdat zij al eerder recht hadden op toepassing van de cao Taxivervoer. Uber moet daarnaast € 50.000 euro schadevergoeding aan FNV betalen; de FNV vertegenwoordigde de werknemers bij de totstandkoming van deze cao.

Hoger beroep

Uber heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, maar moet het vonnis wel direct uitvoeren (het vonnis is ‘uitvoerbaar bij voorraad’).
Uber stelt zelf dat het alleen een platform biedt waar chauffeurs als zelfstandige ondernemers met klanten in contact kunnen treden. Dat klopt niet volgens de vakbond, die stelt dat er sprake is van ‘schijnzelfstandigheid’. Uber oefent controle uit over de chauffeurs, die het via loyaliteitsprogramma’s, kledingvoorschriften en trainingen aan zich bindt, zonder dat chauffeurs pensioen of vakantiedagen ontvangen. De rechter stelde het FNV hierin in het gelijk.

Commissie Borstlap en arbeidsmarkthervormingen

In januari 2020 betoogde de commissie-Borstlap in haar rapport dat de grote hoeveelheid flexwerk leidt tot ongelijkheid op de arbeidsmarkt tussen goed beschermde werknemers en slecht beschermde flexwerkers, waaronder een deel van de zzp’ers. De commissie deed voorstellen om de arbeidsmarkt te hervormen, maar voorlopig is daar nog weinig van gekomen.

De vakbonden proberen intussen via rechtszaken tegen individuele bedrijven, zoals Uber en Deliveroo, meer rechten voor zzp’ers af te dwingen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Of stel je vraag rechtstreeks aan één van onze adviseurs van de Adviesgroep Personeel & Salaris: Albertje Pepping. Ik sta voor je klaar!

Meer weten over deze zaak? Bekijk hier de volledige uitspraak.

Meer artikelen