Zoeken op

Zoeken op

Alles

2 januari, 2020

Uit onze praktijk: BOR de Wolf

Peter de Wolf * (68) is ondernemer in hart en nieren en heeft een schitterend bedrijf opgebouwd, dat actief is in Nederland, Europa en de Verenigde Staten. Zijn bedrijf is goed winstgevend en hij zit nog vol met ideeën. Voorlopig denkt hij dus nog niet aan stoppen, maar Peter denkt wel na over de toekomst en de continuïteit van zijn bedrijf.

Wel of niet bedrijf verkopen

Peter heeft drie zoons variërend in leeftijd van 24 tot 34. Een zoon is fulltime in het bedrijf werkzaam, de andere twee zijn wel voor een deel in dienst, maar zij hebben het ondernemersbloed van vader en doen daarnaast ook nog andere dingen; soms succesvol en soms wat minder. Peters zoons zouden een rol kunnen spelen in de toekomst van het bedrijf, maar misschien niet allemaal even intensief. Een andere zeer reële mogelijkheid is, dat Peter zijn bedrijf verkoopt aan een derde. Hij is al een paar keer benaderd en zijn onderneming is gewild. We hebben een voorzichtige waardering gemaakt, waaruit blijkt dat de waarde minimaal € 15 miljoen is. Bij verkoop aan een strategische partij is dat mogelijk nog meer.

Schenken aan de kinderen

Maar wat dan? Als hij het bedrijf verkoopt heeft hij misschien € 15 miljoen op de bankrekening van zijn holding staan. Prachtig natuurlijk, maar voordat dat naar de kinderen gaat, moet er eerst 25% AB-heffing over betaald worden en dan nog eens 20% schenk- of erfbelasting. Wij hebben Peter geadviseerd alvast een deel van zijn onderneming aan zijn kinderen te schenken. Zelf houdt hij graag nog 51% van de aandelen, maar de overige aandelen wil hij wel schenken aan zijn kinderen. Op deze manier profiteren de kinderen vast mee van de toekomstige waardestijging en dragen ze de medeverantwoordelijkheid over het bedrijf, waardoor hun betrokkenheid vergroot wordt.

Besparen met de BOR

Voor deze schenking van de aandelen maken wij gebruik van een mooie faciliteit die bekend staat als de ‘BOR’ (Bedrijfsopvolgingsregeling). Door deze regeling toe te passen hoeft er geen belasting betaald te worden over de eerste miljoen euro die wordt geschonken. Van het restant van de schenking is 83% vrijgesteld en over de laatste 17% wordt 20% schenkbelasting geheven. Per saldo hoeft er dus minder dan 3,4% belasting betaald te worden. Een belastingbesparing van bijna € 1,3 miljoen op een schenking van € 7,5 miljoen! De Aanmerkelijk Belang claim wordt doorgeschoven naar de toekomst.

De voorwaarden

Voorwaarde voor de toepassing van deze regeling is, dat de kinderen drie jaar voorafgaand aan de schenking bij de onderneming in dienst zijn en vijf jaar na de schenking de onderneming voortzetten.
Peter en zijn kinderen zijn enorm blij met deze oplossing die voor de toekomst alle opties open houdt en een hele flinke besparing oplevert. We hebben samen een lekkere fles champagne opengetrokken om het te vieren.

De auteur van deze casus is Erik-Jan Hennis, directeur Corporate Finance bij Moore MTH.

* gebaseerd op een voorbeeld uit de praktijk. Echte naam bekend bij de redactie.

Accountant bedrijf

Meer artikelen