Digitalisering: de één kan het niet snel genoeg gaan, de ander ziet het als een bedreiging of gaat het boven de pet. Ook de wereld van accountants en belastingadviseurs heeft te maken met allerlei digitale veranderingen. Dat betekent dat nieuwe systemen en veranderende technologische werkwijzen ook bij Moore MTH aan de orde van de dag zijn. Dat biedt niet alleen ons maar ook jou als (mogelijke) cliënt, nieuwe kansen en mogelijkheden.
Zo geeft één van onze nieuwe systemen, op basis van de bekende aangiftecijfers, tips en signalen voor verschillende personen of bedrijven. Deze gaan bijvoorbeeld over rentes die veel te hoog zijn bij een lening, of over verliesverrekening die dreigt te verlopen, of over een te laag gebruikelijk loon van een directeur-grootaandeelhouder. Hiermee kunnen wij onze klanten enerzijds behoeden voor mogelijke correcties van de Belastingdienst en ze anderzijds proactief adviseren en helpen. Een mooi voorbeeld hiervan is het advies dat wij Herman en zijn broer konden geven en dat voor hen beiden fiscaal voordeel oplevert.
Herman (63 jaar) is zijn hele werkende leven ondernemer geweest in het familiebedrijf. Samen met zijn broer nam hij zo’n 25 jaar geleden het bedrijf helemaal over van zijn ouders. Omdat geen van zijn kinderen het van hem over wilde nemen, heeft hij het 3 jaar geleden verkocht aan een externe partij. Mede door deze verkoop heeft Herman nu een groot vermogen van ongeveer 3 miljoen euro, dat hij privé op zijn naam heeft staan in zijn ‘box 3-vermogen’. Ons systeem signaleerde dat het voor Herman verstandiger zou zijn om te beleggen in box 2, wat ook wel ‘sparen in de bv’ wordt genoemd. Want, als je vermogen hoog genoeg is, is het momenteel fiscaal voordeliger om het geld te laten belasten in box 2.
Daarom benaderden we Herman en legden hem uit dat in box 2 het échte rendement op zijn vermogen wordt belast tegen 20 of 25%, terwijl in box 3 een forfaitair rendement tegen 30% wordt belast. Omdat het werkelijke rendement op hoge vermogens op dit moment vaak veel lager is dan het forfaitaire rendement, is het dus voordeliger voor Herman om het werkelijke rendement te laten belasten. Het enige nadeel hieraan is dat er een dividenduitkering nodig is om het rendement weer uit de BV te halen en hierop is 25% belasting verschuldigd.
Toevallig was Herman al enige tijd bezig met de ‘luxe’ van zijn vermogen. Hij ergerde zich aan het feit dat de fiscus elk jaar geld van zijn vermogen afknabbelt en dat dit soms zelfs meer is dan hij zelf kan toevoegen via de rente en effecten. Hij overwoog daarom om te investeren in een nieuw huis, goud of waardevaste oldtimers. Hij was erg blij met onze suggestie en ging hierover met ons het gesprek aan. Uiteindelijk bleek uit exacte berekeningen dat het Herman substantieel veel geld oplevert om een groot gedeelte van zijn vermogen naar een besloten vennootschap te verplaatsen. Dit hebben wij gedaan en Herman is erg tevreden. Zo tevreden, dat zijn broer nu exact hetzelfde gaat doen!